Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Gravitační všehochuť

Vše o alternativních zdrojích energie.

Moderátor: rival

Odpovědět
Gabča
Zasloužilý člen
Dostal: 1 poděkování

Re: záves

Příspěvek od Gabča »

Akord píše:
buky píše:Nechaj sa letiacim kyvadlom trafiť, čo pocítiš? náraz, to znamená impulz SILY.
Môžem povedať, že nepocítim silu
Jaktože ne? To kyvadlo ti tu hlavu urychlí směrem dál.... ach jo. :| (viz definice síly)

Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Re: Kyvadlo

Příspěvek od Akord »

Gabča píše: akorát nechápu, proč si myslíte že to máte každej jinak. Když se kyvadlo urhne, tak ano jasně záleží na tom, v jaké chvíli, pak letí setrvačností dál a parabolou nebo čím to nakonec ohne...
Ani v jednom prípade jsem nemel na mysli utržený provázek, nebo kyvadlo. Vždy šlo o kyvadlo pripevnené k závesu, bez jakýchkoliv destrukcí. Pokud se pustí padat kyvadlo spolu se závesem a v dobe puštení celku v poloze kyvadla svisle, se zustane kyvadlo otáčet kolem osi závesu. Nenulová pohybová energie kyvadla se premítne do energie v jeho rotaci, protože se z provázku neutrhne. Možná to i tak bylo myšleno, ale nebyl jsem si jistý, pokud nešlo o volné podání.

Já jsem to tak napsal hlavne kvuli tomu, aby se lépe premýšlelo o tom, co je vlastne síla, Poota to napsal čitelneji, jak kyvadlo závisí na závesu, a tedy že ne v každé situaci zkoumající síly a energie lze existenci závesu zanedbat.

Akord
Zasloužilý člen

Příspěvek od Akord »

Gabča píše:Jaktože ne? To kyvadlo ti tu hlavu urychlí směrem dál.... ach jo. :| (viz definice síly)
Jak víš, že cítíš zrychlení? Já treba cítím pouze deformaci pri zrychlení, tedy nestejný efekt na treba levé a pravé strane ruky. Predstav si, že padáš v kabine v gravitačním poli Mesíce(6x slabší pole proti Zemi) a pak v gravitačním poli Zeme. Než zase použiješ smajlíka s čárkou, zkus odpovedet, zda to rozlišíš, kde vlastne padáš.
Nemužu si ani zavtipkovat, číhají všelijaké komunikační viry...

Gabča
Zasloužilý člen

Příspěvek od Gabča »

No jestli budu zavřená v kabině, tak nevím jak bych to rozlišila, tam bude všechno lítat ve stavu bez tíže.
A to pojmenování impuls síly, je podle mě perfektní, to je přesně to co dostaneš... krátké silné zapůsobení síly, během chvilky veliké zrychlení. Síla bude sice slábnut, tím jak vlastní hybnost koule předává, ale to na věci nic nemění.
Achjo, nemůžu najít po baráku nic, z čeho bych vyrobila gravitační stroj. Asi budu muset zítra do železářství.

poota
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Příspěvek od poota »

Mimo téma (offtopic)
Gabča píše:Achjo, nemůžu najít po baráku nic, z čeho bych vyrobila gravitační stroj. Asi budu muset zítra do železářství.
Do železářství zítra nechoď, budou mít nejspíš zavřeno :D .
Zdravím - poota

Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
buky
Zasloužilý člen
Dal: 10 poděkování
Dostal: 20 poděkování

Příspěvek od buky »

poota píše:
buky píše:A prečo si myslíš že pri letiacom kyvadle sa sila presťahovala alebo stratila.
Akord se Ti snaží, ale asi marně, vysvětlit, že aby bylo kyvadlo skutečně kyvadlem, tak musí mít bod otáčení na délku ramene vzdálen od těžiště. Pokud nejsou tyto podmínky splněny, nejedná se o kyvadlo! Když sejmeš kyvadlo se závěsu a někam ho hodíš, tak je to pouhé letící těleso, které má pouze tvar podobný kyvadlu. Jestli ovšem nejsi schopen rozlišovat ani takováto základní primitiva, pak na něco nového můžeš přijít opravdu jenom "jako slepej k houslím".
Tvůj boj s fyzikou mi připomíná tele, které naráží do ohrady s tím, že v ní najde díru, přičemž ani neví, jestli se snaží dostat ven a nebo dovnitř. Už tady zazněla rada, aby ses podíval alespoň na základy fyziky, také si myslím, že by Ti to Tvoji cestu mohlo značně usnadnit.
Zdravím - poota
Poota naozaj je to len letící těleso? Tak si dej na prdel tenzák ať te to 10kg kyvadlo v rychlosti 5m/s nakopne.
Ukáže ti akorát impuls síly, kdepak máš "kinetickou" energii ledajak možná temná energie.
Ty věříš nečemu co nemůžeš v praxi dokázat? Jak chceš změřit kinetickou energii.
Já změřím impuls síly.

F.s - sila pôsobiaca po dráhe, to znamená že prejde aj nejaký čas.
F.t - sila pôsobiaca za nejaký čas, to znamená že prejde aj nejakú vzdialenosť .

Akord
Zasloužilý člen

Příspěvek od Akord »

Gabča píše:No jestli budu zavřená v kabině, tak nevím jak bych to rozlišila, tam bude všechno lítat ve stavu bez tíže.
No a neprijde Ti to pruhledné?
Označme gravitační zrychlení Zeme gz a Mesíce gm, a odpovídající síly budou Fz a Fm, hmotnost je v ruzné gravitaci nemení, takže treba 100kg.
Fz=m*gz=asi1000N, kdežto Fm=m*gm=slabých200N.
Človek v kabine zrychluje v obou prípadech spolu s kabinou protože na nej pusobí síla, pokaždé výrazne jiná. Žádný rozdíl pritom necítí, stále má pocit beztíže, i když na celého človeka pusobí ZCELA LIBOVOLNÁ gravitační zrychlující síla. Tak cítí človek sílu, nebo ne? Prece zjevne ne, síla je čistá fikce a jen pomucka, je to z tohoto dobre videt.
V aute je to úplne jiné, tam do nás tlačí sedačka, pres kterou jsme zrychlováni, nejsme zrychlováni v celém svém objemu rovnomerne, jako je tomu pri gravitaci. Jen to píšu vícenásobne, možná se to nekomu tak hodí.

Edit: Ješte od Tebe cituji:
=Síla bude sice slábnut, tím jak vlastní hybnost koule předává, ale to na věci nic nemění.=
Rekl bych, že mení a zásadne.
Činku na setrvačník najdeš i v supermarketu, no a mohla by stačit i drevená palička z metly, jde obrábet i s jednoduchým náradím. No a pak chybí snad nejaký startér s tím moturkem, jak to odstartuje, tak muže baterii nechat i na zemi, ve vzduchu start nutný není.
Radši si to nejprve nakresli.
Naposledy upravil(a) Akord dne sob 28 lis 2009 23:31, celkem upraveno 1 x.

Akord
Zasloužilý člen

nechceš svoje rady najskôr vyskúšať?

Příspěvek od Akord »

buky píše:....Tak si dej na prdel tenzák ať te to 10kg kyvadlo v rychlosti 5m/s nakopne.
Ukáže ti akorát impuls síly, kdepak máš "kinetickou" energii ledajak možná temná energie.
Ty věříš nečemu co nemůžeš v praxi dokázat? Jak chceš změřit kinetickou energii.
Já změřím impuls síly.
F.s - sila pôsobiaca po dráhe, to znamená že prejde aj nejaký čas.
F.t - sila pôsobiaca za nejaký čas, to znamená že prejde aj nejakú vzdialenosť .
Zmeriaš prd, neverím, že si niekedy v živote sám meral a spracoval čo i len statický, nieto ešte dynamický účinok tenzákom, inak by si nepísal toľko od veci. Ja som namontoval pár desiatok tenzákov vrátane dynamiky, od 10kg do 50ton (nie je to moja hlavná činnosť). Skonštruujem, nakalibrujem váhu a urobím aj zosilňovač, či napojenie na PC. Sústavne sa vyhováraš na tenzáky, silu tiež nevieš dokázať. Musel by si totiž dokázať, ako a následkom čoho sa mení v tenzáku napríklad taký odpor, tak aby si nebol prekvapený, to nie je problém, ktorý stačí vyriešiť pri pive na fóre. Existencia žiadnych veličín sa predsa nedokazuje, to si si vymyslel Ty a trápiš s tým okolie. Kto okrem Teba tvrdí, že sa dokazuje existencia veličín? Sústava veličín je model, a overuje sa iba, či popis pomocou modelu zodpovedá realite.

spaceball
Zasloužilý člen

Příspěvek od spaceball »

buky píše: Poota naozaj je to len letící těleso? Tak si dej na prdel tenzák ať te to 10kg kyvadlo v rychlosti 5m/s nakopne.
Já změřím impuls síly.
Kinetickou energii změřím balistickým kyvadlem.
Například - Do hodnoty 7.5J kinetické energie projektilu palné zbraně nejsem povinen zbraň registrovat - týká se
to flobertek (vrabčinek).
Dříve u palných zbraní platilo do 10J kinetické energie střely bez zbrojáku, ale časy se mění.
S takovou si za chvíli si půjdeme registrovat i vzduchovky :P Zpropadená kinetická energie :P :P :P

Spaceball Obrázek
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Příspěvek od poota »

buky píše:... Poota naozaj je to len letící těleso? ...
Naozaj, lebo keď kyvadlo hodíš, je to letiace teleso ako každé iné, ktoré sa len na perpentikeľ podobá. Keď som Ti až doteraz nedokázal vysvietliť ani takú jednoduchú vec, ako čo je treba k tomu, aby se z toho letiaceho telesa vo tvare kyvadla stalo kyvadlo naozajstné, nazdávam sa, že ani ďalšia diskúzia, z ktorej by si mohol mať dajaký osoh, nie je v mojích silách.

A k tomuhle vláknu - vybrali jste si zatraceně těžký oříšek. Sesterská vlákna řešící magnetické motory, mají proti jednosměrně působící gravitaci výhodu, že magnety mohou přitahovat a odpuzovat, tedy působit protisměrně. Navíc se jich dá použít i víc a různě směrovaných či pohyblivých. A ani s těmito výhodami zatím ještě nezaznamenala žádný větší úspěch, a to jsou v počtu prodiskutovaných stránek "na míle" vepředu.
I když to tak možná na první pohled příliš nevypadá, držím Vám všem palce a přeji šťastnou cestu.
Zdravím - poota

Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
Akord
Zasloužilý člen

Příspěvek od Akord »

spaceball píše:Kinetickou energii změřím balistickým kyvadlem.
Dávneji jsem Bukymu na stejnou otázku napsal, že kinetickou energii zmerím neprímo napríklad kalorimetrem(a tlumící hmotou), ale zdá se, že jsme to oba zapomeli. Takže se kladou jen stejné otázky a špatne pamatují, nebo argumentují odpovedi.

Omlouvám se, pokud jsem trochu ulítl, prece jenom se o tenzácích lépe čtou treba firemní materiály, když už nic lepší.

spaceball
Zasloužilý člen

Příspěvek od spaceball »

jj, v pohodě, už se to probíralo a probírá do zblbnutí.( Dávněji jsem Bukymu rovněž leccos řekl a nedělám z
toho vědu když někdo ob jeden příspěvek napíše to samé co já :P ani se dokonce nepřipomínám... :P
protože proč? Páč je to na houby :P :P :P )
Měl sem dnes trochu střelecký den i z těžších kalibrů a možná o to víc jsem citlivější na takzvanou neexistenci
kinetické energie. :P :P :P

Část mé zbrojnice - samozřejmě legální. Ta vlevo střílí i dávkama (drahá střelba) ale
kupodivu zapadá do kategorie E. Od kozlovky mám ještě modráka - co nešlo do střely, to
šlo do ramene :P Ten rozstřelený terč na tisíc kusů se asi rozletěl sám, bez energie, kterou si ten
projektil nenesl s sebou... podle toho, co tady už měsíc čtu :P :P :P
► Ukázat spoiler

Spaceball Obrázek

Příspěvek od buky »

Akord píše:
spaceball píše:Kinetickou energii změřím balistickým kyvadlem.
Dávneji jsem Bukymu na stejnou otázku napsal, že kinetickou energii zmerím neprímo napríklad kalorimetrem(a tlumící hmotou), ale zdá se, že jsme to oba zapomeli. Takže se kladou jen stejné otázky a špatne pamatují, nebo argumentují odpovedi.

Omlouvám se, pokud jsem trochu ulítl, prece jenom se o tenzácích lépe čtou treba firemní materiály, když už nic lepší.
Čím pak to meříte kinetickou energii? balistickým kyvadlem? Kalirometrem?

Balistické kyvadlo: aby se pohnulo tak musíš působit silou po dráze F.s , to znamená že konáš práci a proto vznikne i teplo.

Kalirometer: aby si mohol merať merné teplo látok, tak ho musíš vyrobiť napr. prácou F.s

F.s znamená že působím silou po dráze za nejaký čas, to znamená že konám práci a tudíž dávam těleso do pohybu a tak třením, odporem vznikne i teplo.

Páni jste vzdelaní lidé, používejte vlastní rozum a neopakujte, to co vás učili ve škole anebo co píší ve wikipedii !!!
Naposledy upravil(a) buky dne ned 29 lis 2009 10:51, celkem upraveno 1 x.

Gabča
Zasloužilý člen

Příspěvek od Gabča »

spaceball píše: Měl sem dnes trochu střelecký den i z těžších kalibrů a možná o to víc jsem citlivější na takzvanou neexistenci
:P Ten rozstřelený terč na tisíc kusů se asi rozletěl sám, bez energie, kterou si ten
Týjo, a Spejs, jsi si jistý, že to co v tom náboji máš, není prachobyčejná hybnost :ewhistle: , musí to ZA KAŽDOU CENU BÝT kg*m2/s2? :evil:
...
A kdo včera vyhrál? :D Snad ne zase Napoleon? 8)
Hezký den

buky
Zasloužilý člen

Příspěvek od buky »

Gabča píše:
spaceball píše: Měl sem dnes trochu střelecký den i z těžších kalibrů a možná o to víc jsem citlivější na takzvanou neexistenci
:P Ten rozstřelený terč na tisíc kusů se asi rozletěl sám, bez energie, kterou si ten
Týjo, a Spejs, jsi si jistý, že to co v tom náboji máš, není prachobyčejná hybnost :ewhistle: , musí to ZA KAŽDOU CENU BÝT kg*m2/s2? :evil:
...
A kdo včera vyhrál? :D Snad ne zase Napoleon? 8)
Hezký den
Samozrejme že je to hybnost. Energie je v tomhle případe střelnej prach, ktorého proměnou - explozívním hořením dá hybnost kouli.

Odpovědět

Zpět na „Jak na to...“