Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Gravitační všehochuť

Vše o alternativních zdrojích energie.

Moderátor: rival

Odpovědět
Gabča
Zasloužilý člen
Dostal: 1 poděkování

Každému připadá nejdůležitější to svoje

Příspěvek od Gabča »

Mimo téma (offtopic)
Tak já už nebudu trucovat, páč mě to nebaví. Víte, mě taky dokáže něco zasáhnout bolestivě, hlavně když je to jedovaté, jako od K., J., nebo nadřazené jako P. Pak se mi ozvou všechny moje mindráky a chce se mi utéct. Na druhou stranu se mě věřte vůbec nedotkne, když mě někdo zpraží technicky. Jak je to neosobní, tak je to paráda, a v tom je perfektní Akord. A taky jsem se tu snažila nikomu nikdy neublížit.
Je možné, že tady někomu není něco dost nóbl, ale já se bavila s Rivalem, a jemu to nevadí. Jo, fakt to říkal, že je důležité i to setkávání lidí. Navíc.. každému připadá nejdůležitější to svoje. Pro mě je to právě tohle, a pro vás zase něco jiného. Kdo to rozsoudí? Já ne
Rádi spolu mluvíme, to mimochodem znamená, že máme něco, vlastně dost společného, takže žádný vyvyšování. Já nevím, jak jste na tom vy, ale já se přiznám bez mučení, že ta komunikace s někým je pro mě důležitější než celá fyzika, páč coby účetní mám semtam v práci voraz.

Akorde, promiň já jsem ti na tu sílu dosud neodpověděla, měla jsem pocit bludného kruhu. Ta debata byla výjimečně pod úroveň nás obou, jestli mi rozumíš. Začalo se slovíčkařit, tam se udělá chyba razdva, pak se to tahne, a chybí nadhled. Náraz je opravdu něco jiného, než dlouhodobé působení síly, budu nad tím přemýšlet, v čem se tenhle druh předání rychlosti liší od druhého ... zkusím to.
................................
Takže, jestli dovolíte, jestli to bude někoho zajímat, zkusím položit konkrétní praktickou otázku na vaše motoristické tělo...

Když jedete po dálnici, a vidíte před sebou táhlý kopec... tak již chvíli před začátkem kopce:
a) zrychlíte
b) zpomalíte
c) pojedete stejně
........
Cítím v kostech, že odpovíte všichni a).... takže to urychlíme k další otázce
Ušetříte tím palivo?
a) jo
b) spotřeba bude stejná
c) spotřebuji víc

Zase cítím v kostech, že aspoň někdo tuší, že palivo se ušetří, a teď
Proč se palivo ušetří?
....................................... a to zkuste doplnit sami.

Já tvrdím, že je to nějak takhle... rychlé auto kopec přeletí, aniž by si ho výrazněji všiml. Řidič sice přidá plyn, záleží na prudkosti kopce, ale nemusí např. ani podřadit z pětky na čtyřku. ZATO! když dole potká traktor, který se podaří záhy předjet, a snaží se pak rozjet na původní rychlost, tak se mu to už třeba ani nepovede, protože výkon motoru to prostě nezvládne rozjet na původní rychlsot, a pojede stěží na trojku, pojede tam dlouho.
A teď přijde to revoluční, vzpomeňme na levitující předmět, myslím si, že ta úspora paliva vzniklá z toho, že tam pojede o dost kratší dobu, je větší, než to, že trochu více šlápl na plyn. Tedy .. ušetřil práci... (nebijte mě) :D
Myslím si to proto, že koukám na 9,81m/s2, nikoli na mgh.

Nepište co tam mam blbě, napište, proč se ušetří palivo podle vás.. Děkuji a přeji hezký den všem

JOVA
Zasloužilý člen
Dostal: 7 poděkování
Kontaktovat uživatele:

kopec

Příspěvek od JOVA »

Já většinou zrychluji, abych nabral větší kinetickou energii a ten kopec přejel lépe díky větší setrvačnosti. Jestli dělám dobře netuším. :(
Ale vy chytřejší to určitě spočítáte. :lol:

martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

...jojojo...trable neznalých...

Příspěvek od martin11 »

...milá Gabčo....netrapse...s nevědomostí se dá žít...podívej se na mě....klidně dál dělám na magnetickém motoru....karban nekarban.... :idea:
...tak ...problem na který jsem narazil včera...
na tema JOJO...

...představte si...diskový předmět tvar JOJO...2 polodisky uprostřed osička....klasika na lanku...niti...to je jedno...
pokus....vezmu tento disk a provedu volný pád...klasika....tedy pozor....bez zavěšení...
a teď to přijde.....vezmu to samé...ale na lanku.....disk se jako jojo roztáčí......akumuluje energii.....jak dlouho musí padat...jak dlouhý musí být závěs, aby tento setrvačník dosáhl stejné rychlosti jako když se neroztáčel...padal volným pádem...no dejme tomu...že bude padat pomaleji tj aby dosáhl stejné rychlosti tak třeba 30 metrů....volný disk bude mít stejnou energii jako ten uvázaný roztočený...???....jde o to , že oba padají ze stejné výšky....hraje zde v tomto nějakou roli čas...???....
...tak a pokus pokračuje.....jojo se dole zastaví...stále se bude točit a......začne se nabalovat a jede nahoru.....samozřejmě , že nedojede do původní polohy...., ale jen při 30 metrech se vrátí třeba o 3 metry níže..10%..když nebudeme uvažovat tření je tato zráta přeměněné teplo při změně pohybu v dolní uvrati...???...

... věřím, že se " TO " povede ......
šetřílek

je to jasný

Příspěvek od šetřílek »

Před stoupáním uberu, motor zhasne, protože mám starou rachotinu,
pak to na vrchol vytlačím, tak ušetřím. Čím je kopec táhlejší, tak ušetřím víc. :oops: příliš strmý ale přidám, protože bych neutlačil.........
:roll:

buky
Zasloužilý člen
Dal: 10 poděkování
Dostal: 20 poděkování

Setrvačník

Příspěvek od buky »

[img]http://[/img]
Gábino nezoufej, tohle bude jiná sranda :hip:
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Gabča
Zasloužilý člen

Re: ...jojojo...trable neznalých...

Příspěvek od Gabča »

martin11 píše:...milá Gabčo....netrapse...s nevědomostí se dá žít...podívej se na mě....klidně dál dělám na magnetickém motoru....karban nekarban.... :idea:
...tak ...problem na který jsem narazil včera...
na tema JOJO...

...představte si...diskový předmět tvar JOJO...2 polodisky uprostřed osička....klasika na lanku...niti...to je jedno...
pokus....vezmu tento disk a provedu volný pád...klasika....tedy pozor....bez zavěšení...
a teď to přijde.....vezmu to samé...ale na lanku.....disk se jako jojo roztáčí......akumuluje energii.....jak dlouho musí padat...jak dlouhý musí být závěs, aby tento setrvačník dosáhl stejné rychlosti jako když se neroztáčel...padal volným pádem...no dejme tomu...že bude padat pomaleji tj aby dosáhl stejné rychlosti tak třeba 30 metrů....volný disk bude mít stejnou energii jako ten uvázaný roztočený...???....jde o to , že oba padají ze stejné výšky....hraje zde v tomto nějakou roli čas...???....
...tak a pokus pokračuje.....jojo se dole zastaví...stále se bude točit a......začne se nabalovat a jede nahoru.....samozřejmě , že nedojede do původní polohy...., ale jen při 30 metrech se vrátí třeba o 3 metry níže..10%..když nebudeme uvažovat tření je tato zráta přeměněné teplo při změně pohybu v dolní uvrati...???...
Díky za milá slova :D
Teda tys mi Martine nandal.... takže já tu rychlost roztáčejícího se joja se spočítám asi tak za týden. Ta rychlost padajícího volného joja je jednodušší je to 24,26 m/s ...... 2*30/odm(2*30/9,81). Ale.....
No, řekla bych, že ten rozdíl, o co to bude pomalejší celé jojo, je namotaný v rotaci joja. A to nikoli rychlost, ale hybnost. Takže do toho půjde váha materiálu, průměr a šířka osičky, průměr a šířka kotoučů.. hrome to nebude ani za tejden :D
Zkrátka, co není v rychlosti, je namotáno... co tam je dál :)
No čas tam hraje zásadní roli. Metry se už jen dopočítávají z něj, díky tomu že víme, že průměrná rychlost je poloviční koncové. Řekla bych, že do rotace se může ukládat určité procento z celkové hybnosti získané pádem. Jakože např., získám pádem každou vteřinou 9,81 kilogramometrůzasekundu, tak o 2,81 kilogramometrůzasekundu se zvýšila hybnost joja dolů, a 7 se namotalo do rotace.
A je to každou vteřinou.

S tím teplem nevím... je to možný, že se to trochu prohne, a ohřeje.. někam se to totiž ztratit musí... spíš ta bude ale to tření, no ale to je vlastně pak taky do tepla... takže teplo :D

jo a JOVA .. tamto J. nejsi ty ale to víš.. :-)
šetřílek... ahá :-)) a pak že rachotiny nejsou ekologické :P
Naposledy upravil(a) Gabča dne pon 30 lis 2009 15:07, celkem upraveno 1 x.

Gabča
Zasloužilý člen

Re: Setrvačník

Příspěvek od Gabča »

buky píše: Gábino nezoufej, tohle bude jiná sranda :hip:
Brďo, to je kus, a krásnej mimochodem, poctivej. Co to bude? Z čeho to je? A co to tam má na straně? :D

martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

padající setrvačník....

Příspěvek od martin11 »

Gabča píše:takže já tu rychlost roztáčejícího se joja se spočítám asi tak za týden. Ta rychlost padajícího volného joja je jednodušší je to 24,26 m/s ...... 2*30/odm(2*30/9,81). Ale.....
No, řekla bych, že ten rozdíl, o co to bude pomalejší celé jojo, je namotaný v rotaci joja. A to nikoli rychlost, ale hybnost. Takže do toho půjde váha materiálu, průměr a šířka osičky, průměr a šířka kotoučů.. hrome to nebude ani za tejden
Zkrátka, co není v rychlosti, je namotáno... co tam je dál
No čas tam hraje zásadní roli. Metry se už jen dopočítávají z něj, díky tomu že víme, že průměrná rychlost je poloviční koncové. Řekla bych, že do rotace se může ukládat určité procento z celkové hybnosti získané pádem. Jakože např., získám pádem každou vteřinou 9,81 kilogramometrůzasekundu, tak o 2,81 kilogramometrůzasekundu se zvýšila hybnost joja dolů, a 7 se namotalo do rotace.
A je to každou vteřinou.

S tím teplem nevím... je to možný, že se to trochu prohne, a ohřeje.. někam se to totiž ztratit musí... spíš ta bude ale to tření, no ale to je vlastně pak taky do tepla... takže teplo

....aha....s pruměrem osičky JoJO...jsem nepočítal....no uvažujme, že je osička poměrně tenká....aby se setrvačník roztočil co nejvíc....
...jen mi není jasná jedna věc.....těleso, když padá, tak zrychlí na 9,81m/s2 a pak už nezrychluje....???....rychlost volného pádu ve vakuu je konstantní....???...nebo mám v hlavě blbý info....pokus jsem myslel tak, že konečná rychlost uvázaneho a volného bude na konci pádu stejná......ať třeba padaj z 50 ti metrů....jde o tu energii u roztočeného a neroztočeného...oba ze stejné výšky...ale uvázanej padá déle....jak to bude s jejich kinetickou energií při dopadu, /na konci lanka/....proto padaj z větší výšky, aby měl čas se ten uvázanej dostat na rychlost neuvázanýho.....
....a jestli to uvázání zvětší....díky době pádu jeho ...pádem a rotací nahromaděnou energii.......mě to hlava nebere....ale zajímá mě to.....energii nelze vyrobit....a v tom to případě by byla kinetická energie přímo závislá na čase.....a díky času...!!!....je nebo není v rotujícím předmětu více energie...???...m11 :lol:

ještě bych doplnil......disk...jojo....by nebyl na osičce uvázán ale jen namotán,....takže na konci by volně spadl ......prostě by se nevracel...to až vyřešíme tento problem.....
.....otázka.......má padající předmět ...padající staticky menší energii než tentýž předmět roztočený vlastní váhou.......???....

... věřím, že se " TO " povede ......
Gabča
Zasloužilý člen

Re: padající setrvačník....

Příspěvek od Gabča »

No, zrychlení třeba 10 m/s2, to je po první sekundě letí 10 m/s, po druhé sekundě 20m/s, po třetí 30 m/s, přibývá to 10 m/s za sekundu, tj. m/s2. To je bez odporu vzduchu, třeba ve vakuu. Rychlost není zrychlení.

Ve vakuu je zvláštní tohle: tam dáš dokonce kilovku závaží, vedle JEDNO pírko, a oba dopadnou dole ve stejnou chvíi, to je rozdíl proti vzduchu.

Volný pád, to se říká pádu ve vzduchu, kde je odpor vzduchu, zeměkoule zrychluje vteřinově, ale vzduch zpomaluje po dráze, tak se tam najde někde balanc, aby se obě síly vyrušily, a tak už to dál nezrychluje.

Při rozmotání uvázaného joja na konec provázku se nahromaděná hybnost v rotaci zachová, akorát ta klesací hybnost se asi promarní nárazem. Porovnání s tím jen shozeným... tam se nic nenaukládalo, tak nárazem na zem se promarní všechno.

Umíš si představit hybnost? Když něčím praštíš o zeď, tak ta díra bude záviset na tom, jak byl předmět rychlý, a těžký. Kg*m/s

Pro Akorda a Spejse: teď mi došlo, že V GRAVITACI SE TLUČE VÁŠ ZÁKON O ZACHOVÁNÍ ENERGIE A ZÁKON O ZACHOVÁNÍ HYBNOSTI

martinq
Zasloužilý člen
Dal: 31 poděkování
Dostal: 203 poděkování

Motůrek

Příspěvek od martinq »

Pěkný videjko s gravitačním motorem, pravda někomu by se těch 16 metrů mohlo zdát hodně ... pověsit na to dětičky za kšandy, máte o starost méně, ruské kolo, s COP větším jak 1, NEUVĚŘIELNÉ, když si vzpomenu, že k ruským hodinkám jsou potřeba dva kufry s akumulátory ...

http://uloz.to/3200589/film.rar.rar

269MB

Kód: Vybrat vše

Charaso555Masina
Nechat v code !!!

Vím, že vím vše, aneb meditace o ničem.
buky
Zasloužilý člen
Dal: 10 poděkování
Dostal: 20 poděkování

Příspěvek od buky »

Gabča píše:
buky píše: Gábino nezoufej, tohle bude jiná sranda :hip:
Brďo, to je kus, a krásnej mimochodem, poctivej. Co to bude? Z čeho to je? A co to tam má na straně? :D
Je to ocel, lejzrem vypálený 800 mm v průměru a 10 mm tloušťka.
Na hřídeli je vačka v tvare půl měsíce a na ní tlačí ložisko, tlak vyvíja natáhnutá pružina, chová se to jako kyvadlo. A ja se to snažím zacyklit.
Nechám to jako dárek pro Kadlín souhlasíte?

Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Příspěvek od Akord »

Gabča píše:.....V GRAVITACI SE TLUČE VÁŠ ZÁKON O ZACHOVÁNÍ ENERGIE A ZÁKON O ZACHOVÁNÍ HYBNOSTI
Ty zákony si spolu jen hrají. Jde o tentýž zákon, jen jinak nazvaný. Jde v podstate o jediný zákon zachování hybnosti. Zachování energie je jenom alias.

Vem si otázku o síle z opačného konce. Predstav si srážku dvou ideálne tvrdých částic. Jak muže částice zjistit pusobení, když se nedeformovala? Na základe čeho? Proste zmení jen polohu v čase, kde zustala síla?
Gabča píše:Náraz je opravdu něco jiného, než dlouhodobé působení síly, budu nad tím přemýšlet, v čem se tenhle druh předání rychlosti liší od druhého.
Ano, v tom je podstata problému. Treba, že jsem odpoveď v tomto vlákne naznačil, nebudu kazit radost z luštení krížovky.
...Pokud nekdy shodím laťku treba já, tak to neznamená, že laťka je ze špatného dreva a je určena na shození. Nejaký ošklivec ji ale občas nastavit musí. Laťka je na to, aby vadila.

Buky, zamysli sa, čo znamená pojem meranie veličiny, pretože si to vysvetľuješ chybne.

Meranie teda zisťovanie veličiny znamená iba jej odčítanie. Meranie nie je pohyb a ustálenie ručičky, či iného údaja. Meranie nie je fyzický dej spojený so zmenou energie. Merať však možno iba na základe nejakého fyzického deja, účinku. Samotná veličina nikdy žiadny účinok a dej nevyvolá. Veličina je iba pomenovanie, nadpis a nie účinok, zmena, prejav. Jediný, kto meria je myšlienka v mozgu človeka. Všetky prístroje na meranie veličín reagujú iba na energetickú zmenu, či zmenu hybnosti častíc. Žiadny voltmeter sa nikdy nevychýli na základe samotnej existencie napätia, či rozdielu potenciálov. Každým musí pretiecť prúd, teda ide o energiu. Rovnako je to so silou. Silomer ktorý by vedel reagovať iba čisto na silu neexistuje. Vždy reaguje na prácu.
Zdá sa mi, že nečítaš, čo píšem, a mne sa už možno kvôli tomu aj poniektorí čudujú.
Potvrď alebo popri, že voltmeter reaguje čisto na napätie a silomer čisto na silu.

Gabča
Zasloužilý člen

Příspěvek od Gabča »

Akord píše:
Gabča píše:.....V GRAVITACI SE TLUČE VÁŠ ZÁKON O ZACHOVÁNÍ ENERGIE A ZÁKON O ZACHOVÁNÍ HYBNOSTI
Ty zákony si spolu jen hrají. Jde o tentýž zákon, jen jinak nazvaný. Jde v podstate o jediný zákon zachování hybnosti. Zachování energie je jenom alias.

Vem si otázku o síle z opačného konce. Predstav si srážku dvou ideálne tvrdých částic. Jak muže částice zjistit pusobení, když se nedeformovala? Na základe čeho? Proste zmení jen polohu v čase, kde zustala síla?
Gabča píše:Náraz je opravdu něco jiného, než dlouhodobé působení síly, budu nad tím přemýšlet, v čem se tenhle druh předání rychlosti liší od druhého.
Ano, v tom je podstata problému. Treba, že jsem odpoveď v tomto vlákne naznačil, nebudu kazit radost z luštení krížovky.
...Pokud nekdy shodím laťku treba já, tak to neznamená, že laťka je ze špatného dreva a je určena na shození. Nejaký ošklivec ji ale občas nastavit musí. Laťka je na to, aby vadila.
Myslím, že to mám... po srážce ideálně tvrdých koulí se asi tedy moc neodrazí, ale hybnost i nadále zůstane hybností, rozhýbou se (víc) elektrony uvnitř. Je to tak možné? Aby pokud k sobě letí dvě kilové koule každá rychlostí 1 m/s, zastaví se o sebe, tak se ohřejou každá o jeden ... no on to není joule, o jeden kilogramometrzasekundu?

Malinko odbočím. Teď mě pobavila v televizi reportáž o CERNu, prý v tom superurychlovači zrychlili elektrony na neuvěřitelných xx bilionů....čeho? voltů :D. Teda jestli jsem to dobře zaslechla. Vzpomínáš, jak jsi kdysi odmítal v té mojí "teorii", že 230 v zásuvce by mohla být rychlost elektronů, ktré by mohly letět volně? Tak možná už to nebude dlouho trvat, a revoluce ve fyzice dorazí. Ale to je jen taková aktualitka, možná jsem to jen špatně pochopila a zbytek bylo přání otcem myšlenky.

K tomu nárazu, nad kterým jsem měla přemýšlet .... to by mohla být kombinovaný přenos energie. Také tam bude nějaká deformace, a zahřátí... a zbytek půjde do zrychlení. U té deformace si spotřebovanou hybnost představuji jako překonání přitažlivých sil mezi částicemi hmoty - obyč. síla, po dráze nebo v čase - podle toho jaká to je. Nemůžu si pomoct, pořád je to hybnost.

Gabča
Zasloužilý člen

Příspěvek od Gabča »

buky píše: Nechám to jako dárek pro Kadlín souhlasíte?
No, jestli to vydržíme, a ty taky.. tak jo :D

Jinak buky... protože se o tom často zmiňuješ, tak popíšu, co si já představuju pod sílou po dráze. Je to příbuzné elektrickému proudu. Není to gravitace! Ale je to třeba třecí síla. Nebo magnetickej urychlovač. Každej metr dráhy přidá, nebo vyžaduje k překonání, určitou hybnost. Např. každej milimetr šmirglpapíru ubere sirce, co se po něm tře, konstantní rychlost. Zemdlená ruka to neutáhne, musí zapnout výkon, a překonat tou druhou sílou - tentokrát vteřinovou, tento dráhový odpor. Jednotka kg*m/s /m tj. kg/s. Neoznačuj to teda už síla F, ale nějak jinak... třeba jako ten proud. Máš to? ;)

martinq - pěkný video :good:
Naposledy upravil(a) Gabča dne pon 30 lis 2009 23:46, celkem upraveno 2 x.

Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Příspěvek od Akord »

Gabča: Myslel jsem to trochu jinak, na konto tvrdé částice jsem se ptal toto: Jak muže částice zjistit pusobení, když se nedeformovala? Na základe čeho? Proste zmení jen polohu v čase, kde zustala síla?

Částice ať je ideální tvrdý objekt, bez nejakého elektronového obalu, nic se pri srážce nemení na teplo, protože neexistuje deformace ani statistický pohyb částic, kterého je teplo výhradní reprezentant.
Otázka je jenom fiktivní, básnická a má sloužit na to, že bez deformace nebo podobného účinku, není možné zjistit, doložit, že pusobí neco jako síla. Jde o pokus, jak napsat, že za sílou je vždy porušení energetické rovnováhy a deformace částice, nebo jejího okolí, které je součástí. Chtel jsem napsat, že na nedeformovatelné teleso nemá síla jak pusobit, pokud by ta síla treba existovala. Tímpádem, že síla nejde oddelit od deformace, a že není nezávislá.

Jediná částice, pokud se nerozpadne se odrazem nezahreje, vše je pružné a ideální. Teplo s teplotou jsou pouze makroskopický projev shluku částic vyjádrující jejich neusporádaný pohyb. Zjednodušene neexistuje neco jako teplo a teplota elementární částice. Elementární částice teplotu nemá a teplo nenese. Týká se klasického pohledu na teplo a teplotu, ne nejakého dalšího pohybu částic.

Buky, žiadny účinok sily neexistuje a považujem ho za fikciu. Že si si to konečne všimol. Nevytŕhaj to ale zo súvislosti v ktorej som to napísal. Už mi raz aj Gabča v príspevku drcla kyvadlom do hlavy, ale si si asi príliš nevšimol, čo je za tým. Newton by sa možno potešil, že ho pár ľudí dobre chápe. Tí ľudia neboli hlupáci, vrátane takého Ampéra, ktorému dodnes upierajú podľa mňa jednu dôležitú vec. Faraday s Maxwellom boli tiež poctivci, dávali na papier poctivo iba to, čo si oddreli, bol asi podstatne drahší, než dnešný LCD. Tá mladšia generácia do toho už trochu neuvážene rýpala a všeličo si vysvetľovala po svojom.

Odpovědět

Zpět na „Jak na to...“