VikThor píše:Jelikož není jisté, kolik vitamínů v sobě mají k nám dovezené citrony, často jsou sbírány nezralé, tak by mne zajímalo, jestli je tento koncentrát bohatý na vitamín C, či nikoliv.
Na koncentráty bych se moc neorientoval, a když, tak ne na citrón. Vitamín C neznamená "původem z citrónu" (to byl vtip
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
). V citrusových plodech ho ani tolik není a jak píšeš "
jelikož jsme tvorové líní..." , to je často příčina našich problémů a neúspěchů při samoléčbě.
Vitamín C je teplotně nestabilní, což znamená, že i při tzv. šetrné pasterizaci ho ubude oproti syrovému stavu. Logicky tedy budeš mít jen užitek z toho, když si tu šťávu vymačkáš čerstvou. Jinak bych Ti doporučil jiné citrusové plody než zrovna citron, ten je kyselý především díky kyselině citronové, což pro žaludek nemusí být úplně ideální. Třeba citrusy a pomeranče jsou cenově, výtěžností a koneckonců i chuťově lepší. Pokud ovšem mluvíme o přírodním vitamínu C, jeho daleko významnějším zdrojem jsou např. Rakytník, Kustovnice čínská, Brokolice, Petržel, Černý rybíz a další běžně dostupné zdroje. Jasně, nemůžeš po čerstvém sáhnout celoročně, ale je možné se zařídit tak, abys měl v každém období alespoň něco. Příklad: Přes zimu jíst sušené plody (kustovnice, brusinky, jablka, rybíz) a přes sezónu cokoli, co zrovna bude dostupné a zralé. K tomu všemu dodávat v
rozumném množství umělý vit. C. To
rozumné znamená, že si to musíš vyzkoušet na sobě. Zní to možná blbě, ale je to pořád lepší, než když na Tobě experimentují doktoři (či jak si říkají
![Laugh :laugh:](./images/smilies/icon_laugh.gif)
). Vždycky to bude o trochu náročnější, než do sebe lupnout tabletu, ale stojí to za to.
Doporučil bych Ti teda raději koupit Ti teda koupit ty sušené plody, třeba u Jardy Zajíčka (
http://www.zdravi-az.cz) nebo prášek z Aceroly (
http://www.aspermuehle.de/Beeren/Acerol ... hem-Vit-C/). Uvidíš, jaký bude efekt, a podle toho se zařídíš dál. Hodně štěstí
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)