Gabča píše:Ahojky,
Mám taky pocit, že jsem všechny argumenty řekla, aniž by si kdo všiml... tedy... evidentně máme stejný problém, neposloucháme se. Ti ostatní nám připadají zabednění. No,... dobrá. Tak já jdu jako první vlaštovka naslouchat....
chcete definice... uznávané vzorce.... dobrá
1 newton je
síla, která uděluje předmětu 1 kg zrychlení 1 m/s2. 1 joule je práce, při níž působí síla 1 newton po dráze 1 metr. Fajn. Víme jak to vypadá, rozjíždějící se předmět dorazí ke značce 1 m za 1,414 sec. Jak to ale nacpat do 1 watu, který to hodlá stihnout za sekundu?? Už jste to překombinovali, rychlost byla obsažena již v definici síly.
Když se tak oháníte definicemi, bylo by fajn, kdyby byly v pořádku.
V definici Newtonu je řečeno, že je to síla, která "něco" dokáže. Tím, co dokáže, je definována přesně
její velikost, přičemž se nic nepraví o tom, že to "něco" právě koná, jenom to, že by mohla, tedy kdyby chtěla.
1 Joule je tedy práce, kterou síla o dané velikosti (schopná "něco" vykonat) vykoná na dráze jednoho metru. Zdá se mi to snadno pochopitelné.
1 Watt je práce 1 Joule vykonaná za 1 vteřinu. Ani tady nevidím problém.
Takže ten zádrhel bude nejspíš v tom, jakým způsobem, tedy přece jen poněkud krkolomně, je definována
velikost síly 1 Newton.
Když už jsme se dostali k tomu Wattu - mám pocit, že je to jednotka společná pro mechanický i elektrický výkon, takže od něj by ses mohla odrazit při své snaze po sjednocení elektřiny a mechaniky.
Zdravím - poota