Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Stirling a Stingler motory a jejich využití

Praktická část fóra.

Moderátor: rival

Odpovědět
Lu

samo chladic

Příspěvek od Lu »

Ventilátor funguje na principu Stirlingova motoru, teplo produkované čipem je převedeno na kinetickou energii....

http://www.zive.cz/Bleskovky/Samochladi ... fault.aspx

Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Příspěvek od Akord »

Dr Meduza
Stálý člen
Kontaktovat uživatele:

Výroba malého stirlingu

Příspěvek od Dr Meduza »

Vyroba malyho stirlingu, je to realizovatelny ?
Ahoj resim tu takovou teoretickou vec, kterou bych chtel realizovat, jednalo by se o napajeni notebooku malym motorem
Stirling se na to zda bejt idealni, otazka jestli se da realizovat dost vykonnej, do prostoru cca 20x100x100mm bych to potreboval dostat cely, vystupni vykon je potreba cca 50W stabilne
otazka je takova, da se "jednoduse" vyrobit motor, klidne vysokotlakej plnenej vodikem, o tech rozmerech a pozadovanym vykonu
ohrejvany by to bylo PB horackem
ma nekdo naky napady, zkusenosti na neco takovyho ?
diky
Dr Meduza

Obrázek
JOVA
Zasloužilý člen
Dostal: 7 poděkování
Kontaktovat uživatele:

stirling - co dům dal

Příspěvek od JOVA »

Zatím jsem nesehnal velký válec, tak bych zkusil trochu větší model.

Požadavky: topení dřevem, rozsvítit alespoň kompaktní zářivku.

Základní komponenty:
Kamna litina: válcová část o průměru 20cm, výška 37cm, s nožičkami 54cm.
CO2 hasičák: průměr10,5cm, délka 33cm, tloušťka stěny cca 4mm
Pracovní válec s originálním pístem ze škodovky: průměr 7,2cm, délka 13cm
Řemenice: zatím o průměru 28 cm (nechám si raději místo na větší)

Protože jsem úplně na začátku a nejsem ničím vázaný, tak se rozhoduji mezi klasikou - sestava GAMA (ty kamna jsou inspirující pro historizující pojetí s klikami a pákami), nebo sestavou BETA (kompaktnější, přibudou problémy s těsněním v pístu a nevím jak se bude chovat odsazený přehaněč).

Popis předpokládané sestavy GAMA:
Hasičák bych někde v prostoru nad tepelnou izolací rozřízl, na obě části přivařil příruby pro opětovné sešroubování. Horní ventil bych nahradil bronzovým vedením přehaněče. Přehaněč z Fe plechu s oblým zakončením. Vývod horkého vzduchu pomocí plochého jaklu, do spodku příruby na které bude upevněná vložka z motoru.

Popis předpokládané sestavy BETA:
Zkrácený hasičák bych ukončil přivařenou přírubou, na ní by se upevnila vložka z motoru. Přehaněč z Fe plechu by musel být v horní části odsazen, aby mohl zajet v horní úvrati do vložky.

Otázky na které ještě neznám odpověď a budu rád pokud mi někdo poradí.

1. chladit i pracovní válec v sestavě GAMA ano/ne?
2. pracovní píst - ponechat tak jak je, udělat nové kroužky z bronzu, mosazi, udělat nový píst z bronzu, mosazi a co na to tepelná roztažnost?
3. dutý přehaněč se dělá jako otevřený (malinkou dírkou), nebo se otázka vnitřního tlaku v něm po zahřátí motoru neřeší a je uzavřený?
4. jaký zvolit systém přesouvání pístů? (Záleží samozřejmě na sestavě, ale rád bych aby se daly ladit objemové poměry)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

morse59
Starší člen
Dostal: 5 poděkování

Příspěvek od morse59 »

Ahoj Dr. Meduza. Ještě jsem osobně neviděl dobře fungujícího stirlinga,tak jak ho prezentují různí prodejci. Tady na fóru je dost lidí,kteří do této problematiky vidí a určitě Ti poradí,ALE, viděl jsem co dokáže moderní parní stroj nebo motor jak chceš. Je to malé,docela výkoné,když se to udělá řemeslně,tak to i dobře vypadá a každej si před tím sedne na prdel. Koneckonců se tam pára vyrábí takjy hořením třeba propan butanu. Podívej se po netu a popřemýčlej. Je to je altrnativa, ale mně se to taky nejdřív nezdálo,a už si vyrábím na chatičku el,generátor na páru. Ahoj

cimirek
Zasloužilý člen
Dal: 258 poděkování
Dostal: 213 poděkování

Re: Vyroba malyho stirlingu, je to realizovatelny ?

Příspěvek od cimirek »

pro ispiraci se koukni na
http://www.parostroje.wz.cz

Dr Meduza
Stálý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dr Meduza »

malej parni stroj nevidim jako pouzitelny reseni
doplnovani vody u tohodle systemu nebude mozny
to uz spis tam dat malou plynovou turbinu

Obrázek
JiMi
Zasloužilý člen

Jen proto, že to tu je nadepsaný stirling

Příspěvek od JiMi »

Zdravím.
Nedělám si iluze, že bych mohl na podobné dotazy odpovídat, ještě k tomu zasvěceně. Proto se snažím dopředu říct, že to je můj názor na věc, na kterou se ptáš. Ptáš se nejspíš proto, že o věci moc nevíš a chtěl bys anebo proto, že to jen tak zkoušíš, a pak zase další názor není vůbec proti ničemu, protože o nic nejde.

Tak tedy, co si myslím o návrhu, tak jak jsi ho popsal: to je 2x10x10 cm, 50W elektrický výkon, stirling, PB hořák.

Ty jo, a pak že není velkých cílů.
Toto se mi ale zdá úplně mimo. Zkusil si si udělat alespoň papírový hranolek té velikosti ? A dokážeš si představit, co to je 50W trvalého elektrického výkonu ? Kurňa chlape, to je neustálé vláčení se s pytlem cementu na hrbě. To chce ňáký výkon na vstupu a dimenzování konstrukce.

A proč stirling, proč PB hořák ? Spalovat ušlechtilé palivo s výstupem do stirlingu, to by z tebe náš zelený ministr neměl radost. Vem si to od konce.
Chceš 50W el. Tvoje věc. když postavíš s dopomocí nějaké vyšší moci zařízení (vodík, tlakování), které bude mít účinnost kolem 40% (to není moje zkušenost, to je jen vyčteno z propagačních canců) potřebuješ na vstupu 125 W ve velmi vysoko potenciálním teple, naopak na druhé straně se potřebuješ zbavit 75 W odpadního tepla. Začínáš alespoň tušit, s čím si budeš muset hrát ? Že ten elektrický výkon je jen třešnička na dortu, kterou si musíš tvrdě zasloužit ?

Abych to zbytečně nejitřil, odpovím co si myslím na položenou otázku.
Já si myslím, že takto poskládaný požadavek nejde realizovat.

A pokud jde o nápady..... Já jsem takový brutální idealista. Pořád se tu napříč fórem, bavíme o postupech, jak nakopat přírodě s jejím zákonem o zachování energie zadek. Laici proto, že mají nejbližší elektrárnu ve zdi kousek od sebe, a přesto se jim to zdá drahé, odborníci proto, že ví, že kdyby se měla na zužitkovatelnou energii, přeměnit doopravdy jen lidská práce jako výstupní jednotka výkonu (neošiditelná a nijak společensky neměnná), stála by jedna kWh v dnešních cenách odhaduju tak 800 Kč, a ne 5 Ká, a ještě lidi brblou.
Takže z mého pohledu, kdy chceš P-B hořákem ve výsledku napájet notebook, u kterého budeš z větší části nečinně sedět, tak je to jen další ze způsobů, jak nehorázně mrhat jakoukoliv drahocennou (a postupně čímdál tím víc) energií. V dnešním světě je opravdu nejideálnějším řešením to vrazit do zásuvky. Napájením noťasu to nemůžeš vyhrát.

Jo ten nápad. Pro práci na odloučených místech bych si udělal malý generátor s permanentními magnety (na obyčejnou kliku) plus nějaká akumulace, účinnost mnohem-mnohem vyšší než se stirlingem, hořákem a chladiči. Bude to větší než 2x10x10, ale nepotřebuje to dolívat vůbec nic, bude to fungovat i po ropném zlomu, ale co hlavně (alespoň teda pro mě), člověk si při tom uvědomí, co to je za energii, těch 50 W. U takového osobního generátoru už totiž nejde kopat přírodu do pozadí a člověk začne o ztrátách, účinnostech, regulaci uvažovat úplně jinak. Už to není fyzika 8 třídy ZŠ, odkdy nám začaly říkat o ztrátách při čemkoliv.

S takovým ručním generátorem pak velmi rychle přijdeš na skutečnou přidanou hodnotu takového notebooku. Jestli ho vlastně vůbec potřebuješ. Pak ho vypneš, vylezeš do lesa a za každou válející se větví na zemi budeš vidět 4 kWh spalného tepla. Energii. No a teď jsem se proflákl, protože takto to funguje u mě.
JiMi

Přestavba motoru Š120 na stirling
martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

energie do lesa

Příspěvek od martin11 »

martin11 :lol: fotograf...na rozdíl od JiMi-ho stirlingu vůbec nerozumím...ale....noutbúk do lesa vůbec není marná věc....vidím to dnes a denně.....vezmu kamarádům na čundr fotky....v počítači....takže ...ešus áčko..stan..deku noutbúk a strirlinga...toho v lepším případě....proč to píšu.....zrovna včera jsem viděl v nějakým suprhyprmarketu solarní kolekturek...pár voltů pár watíků velikost 2xA6 takový malinký a docela levný asi500.-....líbilo se mi ...ale .....do pustin bez noteboka a s foťákem mechanickým...na film....hezký den všem Martin11 :lol: ....ps...když ještě počkáte vymyslím Vám magnetický motor.....pracuju na 6ti válci...ale zatím NIC :oops:

... věřím, že se " TO " povede ......
NAVAR
Zasloužilý člen
Dal: 37 poděkování
Dostal: 262 poděkování

Re: Vyroba malyho stirlingu, je to realizovatelny ?

Příspěvek od NAVAR »

cimirek píše:pro ispiraci se koukni na
http://www.parostroje.wz.cz
Zdravím,
ty parostroje jsou perfektní a ten pán co je vyrábí ví co dělá. O srovnání s klasickým parostojem nemůže být řeč.

Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
NAVAR
Zasloužilý člen
Dal: 37 poděkování
Dostal: 262 poděkování

Info

Příspěvek od NAVAR »

Zdravím všechny,
jak už jsem kdysi kdesi zde na fóru psal tak propracovaný stirlin používala firma inframetrics pro chlazení polovodičového detektoru. On totiž otočený Stirling je "dobrá chladnička" ale náplní tam ruším bylo helium? a chladilo to na -200C cca. Dnes už tuším Inframetrics používá jiný systém
Zkusil jsem zadat Inframetrics a stirling a v této kombinaci je hodně "výživných informací" A tak Vám něco posílám. Někde jsem měl ještě jiné informace ale musel bych hledat.
Samozřejmě na energii do lesa by se dalo použít i termočlánků a DC měniče, vždyť i před mnoha lety měli Rusové rádio na petrolejku.
Pěkný den přeji
http://www.thales-cryogenics.com/stirling_linear.html

Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
JiMi
Zasloužilý člen

Technická....

Příspěvek od JiMi »

Zdravím,
kdo by to byl řekl, že v dílně ve vlákně Info najde něci ke stirlingu.

Kurňa chlapi, trochu štábní kultura, a pár vteřin navíc při hledání umístění a vhodných slov do popisu. To je jak s vývojem. Za čtrnáct dní sám autor neví, co tím chtěl vlastně říct. Pokud to někde nezdokumentuje.

To není osobní, nebo konkrétně na toto vlákno. Jen jsem se chytl příležitosti. Celkem se tu řeší kolik ? pět ? deset ? dvacet ? témat a vláken je, že by člověk potřeboval mapu. Nemusí nutně každá myšlenka mít svůj odstavec. Když to bude úplně mimo, tak se můžete moderátorovi omluvit, nebo to smazat, ale hned další vlákno ? Ti notoričtí zakladači nových vláken.... Máte ambice každé zvlášť táhnout po dobu třeba dvou let ?

Určitě jsem si zase naběhl, ale já to tak cítím.
JiMi

Přestavba motoru Š120 na stirling
Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Příspěvek od Akord »

1. Ne, pokud doplnit chlazení, pak jinde.
2. Nechat, mosaz nic nereší.
3. Bez dírky, s pevností by nemel být problém.
4. Zdvih pracovního pístu by mel být takový, aby kompresní pomer(pomer celkového objemu vzduchové náplne motoru pred a po kompresi) byl okolo 2 až 2.5, je to vztaženo k teplote horké strany kolem 300 až 400 stupňu. To úplne stačí a není pak treba ladit objemy. Je však potreba zachovat jistou funkčnost horké a chladné výmeny tepla stenou, pokud nejsou na to určené výmenníky. Celkove by se merný výkon hodne zvýšil, pokud by se povedlo pretlakovat celý prostor alespoň na 3 bary(atm).

morse59
Starší člen
Dostal: 5 poděkování

Stirling

Příspěvek od morse59 »

Ahoj všichni. Posílám něco k přečtení, co jsem našel z roku 79.
Je to asi jen pro zajímavost a možná i zamyšlení. Ahoj

JOVA
Zasloužilý člen
Dostal: 7 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JOVA »

AKORDE díky, nepřehládnul jsem.
Manželka mě ale přinutila chopit se štětky a malovat. Momentálně jsem se přes kuchyň a chodbu doplácal k verandě. Už mám z toho absťák, tak jsem alespoň večer zkusil tu sestavu na páru. Jen co zahodím to malířské náčiní tak se do toho pustím.
V tvé odpovědi trochu nerozumím bodu č.4 (Zdvih pracovního pístu by mel být takový, aby kompresní pomer(pomer celkového objemu vzduchové náplne motoru pred a po kompresi) byl okolo 2 až 2.5, je to vztaženo k teplote horké strany kolem 300 až 400 stupňu.)
Původně jsem uvažoval,že udělám sestavu gama, zatopím a ručním pohybem přehaněče zjistím velikost pohybu pracovního pístu. Podle toho pak nastavím velikost kliky pracovního pístu. Podle tvého popisu to jde zřejmě i spočítat, ale nějak jsem nepochopil. :cry:
Když jsem rozmýšlel konkrétní rozměry narazil jsem na otázku č.5 – jak velký objem prostoru zvolit nad/pod přehaněčem. Jestli udělat přehaněč relativně krátký, v podstatě by překrýval při max. horní/dolní poloze prostor mezi horkou a studenou částí minimálně a tím získat velký pracovní objem, nebo ho udělat delší - sice zmenšit pracovní objem, ale zase by bylo větší překrytí v oblasti přechodu horké a studené části.
O tom tlakování jsem uvažoval. Prostup u přehaněče asi utěsním O kroužky nebo použiji rovnou systém těsnění z tlumiče (hodlám z něj použít tyč), ale pak je tu hlavně otázka těsnění pracovního pístu. Zřejmě by se to muselo řešit jako u Philipse - dofukovat nepřetržitě za chodu z vlastního kompresorku.

Odpovědět

Zpět na „Dílna“