Palo píše:Stýská se mi po komunistických masových zavařeninách... Z tohoto důvodu bych chtěl vyzkoušet zavařování masa.
Nemám o tom ani páru a způsoby zavařování na internetu se liší. Údajně se používá jakási rychlosůl či Praganda nebo co, prý je to jediné řešení, jak předcházet nějaké bakterii Klostridia Botulinum. Na druhou stranu to prý podporuje rakovinu. Ale dle jiných návodů to vypadá, že to není až tak závažná či častá věc, zřejmě by stačila obyč. sůl...
Hlavně bych chtěl hodně ščávičky, prý tam musí být z tohoto důvodu hodně kůží... Vím o tom velký kulový a jakékoliv informace ocením...
Máte někdo nějaké informace, návody či nějaké zkušenosti se zavařováním masa na delší dobu?
Mám o tom celou knížku. A asi i telepatie, před chvílí jsem na to myslel že bych na místo masa v marazáku a palcení Čezu měl maso zavařené. Samozřejmě pokud možno na makradeném klestí z LČR
Solící směsi ani tak nepopřebuješ, pokud to chceš košer. Máš dvě soli dusičnan a dusitan. Dusičnan se ještě jakž takž dá a dává se ho tuším 2% do soli. O dusitanu (rychlosoli) raději vůbec neuvažuj, to je sajrajt jak má být.
Jinak na konzervaci stačí obyčejná sůl za daných podmínek a pokud máš maso dobře zavařené a pasterované tak Ti nic nehrozí.
Pokud uděláš kiks, tak věz že na otrávení celé planety by stačilo asi tak půl litru botulotoxinu.
Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.