Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Gravitační všehochuť

Vše o alternativních zdrojích energie.

Moderátor: rival

Odpovědět
Gillian
Stálý člen

re:

Příspěvek od Gillian »

Dobrý večer Akorde, díky za perfektní odpověď, neencyklopedickou, kterou jsem si doplnila znalosti. Kvantová interference, ze které jsem vycházela, je hodně složitá a asi jedna z nejdynamičtějších oblastí fyziky....a možná bychom se dostali až do oblasti filozofie. :D Ještě jednou díky a dobrou noc.

Murphy: Je velmi jednoduché něco zkomplikovat, zato bývá značně komplikované něco zjednodušit.
Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Re: re:

Příspěvek od Akord »

Gillian píše:.... Kvantová interference,....
Kvantovku ani OTR porádne neumím, a z toho, co prosáklo ven více méne populárne bych odhadoval, že je to jako se softverem, relativitou a dalšími vecmi. My to už máme, ale nerekneme, že to vyvíjíme za pochodu. Predne nevíme nic o tom, co se vlní, samotná veličina to není, ať píšou o tom, co chtejí, jinak by objektivne toho moc neexistovalo. Pokud by zase nic objektivne neexistovalo a všechno byl pouze určitý dojem, pak by existovalo tolik soubežných svetu, kolik subjektu a težko by se vysvetlovala shoda typu - sejdeme se všichni u támhletoho stromu. Fyzika sice není povinna rešit interpretaci, ale rovnež nemuže napsat, že se vlní pouze veličina. O existenci nebo neexistenci veličiny jsem již psal.
Nelíbí se mi postuláty kvantovky. Je jich moc, z určitého úhlu se neliší od relativity, protože neurčuje význačnost soustavy a tím nejaké absolutno nebo alespoň symetrii. Proč bych mel považovat predem všechny duležité modely za relativní, když je težko vyvrátit absolutní, nebo lépe nebylo ješte co takového vyvracet. To je trochu jako zametat ve vetru listí a nutit ho tím prestat foukat. Dále každý fyzikální model musí být napsán tak, aby jej šlo vyvrátit, jinak není fyzikální. Je pak už jen detail, že pokud je v jednom postulátu prijato pusobení síly, že to dále považuji jenom za komplikovaný slepenec. Podle mne jen za sílu schovávají neschopnost najít výstižnejší model vzájemného pusobení objektu na dálku. Pro mne výše, než síla leží setrvačný pohyb. Nejde to všechno brát extra vážne.

1220
Zasloužilý člen
Dal: 1 poděkování
Dostal: 20 poděkování
Kontaktovat uživatele:

kvantová

Příspěvek od 1220 »

Akord píše: Nejde to všechno brát extra vážne.
Současná kvantová fyzika jakoby nahrazuje dřívější metafyziku, v tom je ten problém, který vnáší mnoho subjektivního.
Jenomže tenhle problém je docela podstatný. Bez našeho vnímání není náš svět. Kvantovou fyziku tvoří mnoho subjektů-
konkrétních kvantových fyziků, hm a každý má schopnost vnímání ba i imaginace odlišnou. Na moc věcech se neshodnou dokud nebudou mít společnou sběrnici..........
Vše nasvědčuje tomu, že naši vzdálení předkové na tom byli líp a dovedli spolupracovat. Bohužel ne všichni a proto po rozkvětu je pád nutnou kapitolou. Jsme potomnci i těch vzdálených a nedokážeme se vyvarovat zděděných programů - modelů chování.
Ani tohle forum s nedokonalými přenosy podnětů to vyřešit nemůže.
Komenský byl na stopě když napsal:
LABYRINT SVĚTA
A RÁJ SRDCE,
to jest

SVĚTLÉ VYMALOVÁNÍ,
kterak v tom světě a věcech jeho všechněch
nic není než matení a motání,
kolotání a lopotování,
mámení a šalba, bída a tesknost,
a naposledy omrzení všeho a zoufání:
ale kdož doma v srdci svém sedě,
s jediným Pánem Bohem se uzavírá,
ten sám k pravému a plnému mysli upokojení
a radosti že přichází.

Cesta k osamostatnění znamená nalezení, nebo nalézání, společné sběrnice.
I král Karel 4 měl na svém Karlštejně komůrku meditační zlatem vyloženou a tam v poklidu hledal a nalézal inspiraci pro svoji další cestu.
Pouze smyslové akční činění má za konečný důsledek vyčerpání všech rezerv a definitivní zničení planety.
Materialismus dneška, to je hozená kost z určitého stolu, za kterým sedí ti kterým rozšíření této iluze vyhovuje.
Náboženská nesnášenlivost je pokračování této hry, a používání určitých znalostí k vlastnímu opět materiálnímu prospěchu
je denní praxí těch od vysokého stolu.
Možná by nebyla tak úplně od věci anketa s názvem :
Co udělám s energií, když mi jí Ježíšek dá pod stromeček.
k.

Bulganin
Stálý člen
Dostal: 1 poděkování

Anketa

Příspěvek od Bulganin »

Anketa by to byla dobrá, dovolil bych si jeden dotaz: Už Ti pod ten stromeček Ježíšek něco někdy dal?

1220
Zasloužilý člen
Dal: 1 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Anketa

Příspěvek od 1220 »

Bulganin píše: jeden dotaz: Už Ti pod ten stromeček Ježíšek něco někdy dal?
Dal .
Inspiroval rodiče, přátele, známé a někdy i neznámé, i mně, a tak jsme dostávali i dávali díky tomuto zvyku,věci hmotné i myšlenky, popř vzpomínky na dobré události. Dělá se to
.......... je to hezký zvyk. :idea: Začátek dalšího cyklu je spojený s oslavou.
Kromě toho je doba adventní zajímavá i tím, že sice u nás máme nejméně denního světla, ale Slunce je velmi blízko astronomicky. Hm a tak můžeš dostat opravdový dárek v podobě myšlenky, která je nová, realizovatelná ........... ;) nebo aspoň stravitelná ........
K.
Někdo sice říká cosi s despektem o naperuti a n.....ti, ale to si vybral a hraje svou ligu .........jaký si to uděláš .........

Gillian
Stálý člen

re: anketa

Příspěvek od Gillian »

S kvantovkou jsem si dala - dostala jsem vyhubováno, že jsem se pustila do tak rozsáhlého a náročného tématu, navíc pro mne dost nestravitelného... :roll: ...ale dobře se mi přemýšlelo u toho pečení cukroví... :D

A u PM si pomůžu citátem Maxe Planca :
Princip energie je záležitost zkušenosti. Pokud by tedy jednoho dne měla být jeho všeobecná platnost zpochybněna, což v atomové fyzice není vyloučené, pak by se problém perpetua mobile stal náhle aktuálním. :shock:

A už k aktuálnějšímu tématu - ke Karlově anketě....

....v mládí se mi líbila pohádka Charlese Dickense....příběh se odehrává v 19. století v Londýně a vypráví o kouzlu Vánoc, které proměňuje povahy lidí. Hodně poetické, romantické, Čajkovským zpracováno jako nádherný balet....
ale mne pod tím stromečkem nic neurazí, dárky v podobě objevných myšlenek (kdyby byly) ráda přepošlu Karlovi... :D :D :D

Murphy: Je velmi jednoduché něco zkomplikovat, zato bývá značně komplikované něco zjednodušit.
buky
Zasloužilý člen
Dal: 10 poděkování

Re: re: anketa

Příspěvek od buky »

A u PM si pomůžu citátem Maxe Planca :
Princip energie je záležitost zkušenosti. Pokud by tedy jednoho dne měla být jeho všeobecná platnost zpochybněna, což v atomové fyzice není vyloučené, pak by se problém perpetua mobile stal náhle aktuálním. :shock:

Gillian, ale spochybnena může být jen jediným spůsobem a to že neco bude nepřetržitě fungovat i bez dodání energie, jiná možnost spochybnění je scela zbytečná.
Já osobně se na energii dívám uplne jinak, ale abych to dokázal musím něco zestrojit abych to potvrdil a to je jiný mord :D

Gabča
Zasloužilý člen
Dostal: 1 poděkování

Příspěvek od Gabča »

Gillian píše: A u PM si pomůžu citátem Maxe Planca :
Ahojky,
Tak ten citát mi udělal ohromnou radost.... díky.
Mám nový nákres k zamyšlení ;) . A možná na Kadlín.
Gabča

P.S... možná to fakt nepoběží... viz přiložený youtube - cirkusáci dva skočí na páku, a vymrští jednoho... na 5 person pyramid, až na konci čas 1:08
http://www.youtube.com/watch?v=2iVzpumYFJk
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Akord
Zasloužilý člen

Příspěvek od Akord »

napsali píše:A u PM si pomůžu citátem Maxe Planca :
Princip energie je záležitost zkušenosti.
Odhaduju, že dneska by to takhle Planck nenapsal. Jde spíše o logiku, než fyziku. Energie je totiž zavedena sama tak, že sama od sebe nevzniká ani nezaniká, prípadne si sama nezlepšuje kvalitu. Myslím, že není k tomu potreba fyzikální zákon. Proč by mela treba zaniknout, kam by se tratila a co by ji sežralo, když je prostor tak prázdný. No a to, co umí polykat prece disponuje i nejakou energií. Dále je energie bežneji známá jako makroveličina (popisující soustavu částic). Aby se delo neco nekalé, musely by mizet, nebo pribývat částice, co se nedeje, no a pak vznikne do kruhu otázka, zda to jde bez dodatečné energie.

Tuco
Zasloužilý člen
Dostal: 10 poděkování

Příspěvek od Tuco »

Gabča píše:Ahojky,
Tak ten citát mi udělal ohromnou radost.... díky.
Mám nový nákres k zamyšlení ;) . A možná na Kadlín.
Gabča

P.S... možná to fakt nepoběží... viz přiložený youtube - cirkusáci dva skočí na páku, a vymrští jednoho... na 5 person pyramid, až na konci čas 1:08
http://www.youtube.com/watch?v=2iVzpumYFJk
Nó, energie tvrdí, že by to běžet nemělo (napravo bude vždycky nejvíc dvojnásobná dráha), a video je s tím celkem ve shodě. Pyramida je čtyři pajduláky vysoká a lešení, ze kterého se skáče má skoro dva pajduláky výšky. Krom toho může vymrštěný cirkusák sám sobě udělit nějakou pohybovou energii dobře načasovaným výskokem.

Gillian
Stálý člen

re:

Příspěvek od Gillian »

O PM už toho je tu napsáno dost, ale nebyl zde myslím zmíněn ještě jeden důležitý aspekt. V zákulisí samozřejmě působí velice silné finanční zájmy s obrovskými zisky. Tyto skupiny si nepřejí, aby se na současné energetické nauce a technologii něco dramaticky měnilo a už vůbec netouží po něčem, jako je bezpalivové elektrické zařízení získávající levnou energii z vakua a pod. Bylo "dohodnuto", že cesta takzvaného "pokroku" v energetických systémech do budoucna povede přes palivové články a obtížnou vodíkovou technologii. Tím dostanou ochránce životního prostředí z bojiště a do defenzívy, protože budou moci ukázat, jakého "pokroku" bylo dosaženo v rámci očisty biosféry. :cry:
V konečném součtu je to stále všechno jen o penězích a moci, protože dominantní postavení je stále ještě jednou z primárních motivací lidstva, příslušníky vědecké obce nevyjímaje.
Klíčový problém je, že každá věda musí být podporovaná (hlavně finančními prostředky). Někdo musí zaplatit laboratoře a vědce, vybavení, provoz a tak dále. Vědecká obec "tančí tak, jak si přeje ten, kdo za tanec platí" a je organizovaná pod přísným dohledem toho, kdo ji financuje a kontroluje kolik, kde a za co může být utraceno. Skutečný důvod, proč se neprovádí právě tento druh výzkumu spočívá v tom, že akademici dosazovaní do administrativního a kontrolního managementu jsou štědře odměňováni – status quo je vyhovující a není žádoucí, aby se někdo vracel k "nesmyslu ze starých časů" – domnělému "perpetuu mobile", nazývanému EM systém s COP>1.0.....
O těchto problémech se tu nedávno zmínili i Spaceball a poota s eventuálním řešením v budoucnu, asi by tedy se mnou zcela nesouhlasili. :D ....Ale já přesto přeji mnoho zdaru v bádání Martinovi, bukymu a všem ostatním nadšencům, kteří hledají tu správnou "skulinku" v tom složitém fyzikálním světě ! :shock:

spaceball
Zasloužilý člen

re

Příspěvek od spaceball »

:good:
Samozřejmě, na každém šprochu pravdy trochu... Buď zájem jistých skupin neumožnit provoz takových to technologií a
až zásoby ropy významně klesnou, poté z nich neomezeně profitovat, anebo je jim to úplně jedno s tím, že si stejně
své příjmy legislativně zajistí. ;)

Spaceball Obrázek

Re: re:

Příspěvek od Akord »

Gillian píše:Bylo "dohodnuto", že cesta takzvaného "pokroku" v energetických systémech do budoucna povede přes palivové články a obtížnou vodíkovou technologii. Tím dostanou ochránce životního prostředí z bojiště a do defenzívy, protože budou moci ukázat, jakého "pokroku" bylo dosaženo...
Já nebudu tak tolerantní. To si jen myslíš, že neco bylo dohodnuto. Jediné s čím bych souhlasil, že se nechají nanejvýš dobehnout dohody a smlouvy, pokud by se objevilo neco lepší, tak se po tom okamžite chramstne. Vetší a rychlejší bere, proste džungle. Je nanejvíš pravda-koho chleba jíš, toho píseň zpívej. Vodík se proste zkouší, až dojde na neco lepší, tak zanikne tak rychle, jak vznikl. Dnes se nic nezamyká, je to naivní, spíše se to ukradne a predelá.

Poota, šlo o muj kousek citátu, ne Bukyho, možná je to v porádku, možná ne, nevím.

buky
Zasloužilý člen
Dal: 10 poděkování

Re: Akord

Příspěvek od buky »

Akord píše:
buky píše:Musí existovať model - pokus, ktorý vyvráti zákon zachování energie.
Nemusí, iba môže, lebo fyzikálny zákon je zákonom, ak ide vyvrátiť. Možno si to chcel povedať iba ako svoje presvedčenie.
To potom ale je zákon o zachovaní energie aj tak iba popis na obale krabice, ktorej jadrom je najskôr zákon zachovania hybnosti, nepočítam poznatky o usporiadaní a štatistike častíc.
To "musí existovať" model - pokus, myslím tak, že iná cesta ako niečo spochybniť neexistuje.
Už ma celkom dobre poznáš a vieš koľko času a námahy ma stálo teoretické spochybnenie zákona zacho. energie i hybnosti, síce na tej najjednoduchšej (primitívnej) úrovni.

Poota, ten citát opravdu patrí Akordovi, ospravedlňuji se, je to moje chyba, nejak mi te citace nejdou definovat, hold věčinu času trávím ve sklepě se svářečkou a bruskou, a to si vybírá svou daň :D

poota
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Omluva

Příspěvek od poota »

To Akord:
omlouvám se, reagoval jsem na bukyho text a tomu zřejmě omylem vypadlo úvodní "quote", takže se to nezobrazilo jako citace Tvého textu, ale jeho názor.
V tomto případě tedy takto:
jestliže je definován nějaký zákon a v definici nejsou uvedeny podmínky, za kterých platí, pak se jaksi automaticky předpokládá, že platí naprosto vždycky. V původní definici byl ovšem dodatek, který definoval podmínky, za kterých tento zákon neplatí. Je lhostejné, jestli se tento dodatek bude nazývat vyjímkou či jakkoli jinak - důležité je pouze to, že se neuvádí. Tím je definice zkreslována a p.t. publikum uváděno, možná že i zcela záměrně, v omyl. Což mi připadá velice nevědecké, i když třeba právě to je "vědecké", ale ať tak či onak, je to v každém případě nečestné.
Zdravím - poota

To buky:
Omlouvám se, že jsem reagoval tak, jako kdyby to byl Tvůj názor.

Pokud ťukneš na [Citovat], tak se Ti zobrazí příspěvek, který začíná (quote="někdo"), a dál následuje jeho text, který končí (/quote). Když byla v příspěvku citace, tak to začíná (quote="někdo")(quote="někdo jiný"). Za tím následuje text citace "někoho jiného" v původním příspěvku, který končí (/quote). Za ním následuje text "někoho", který končí (/quote). Dávám sem oblé závorky místo hranatých, protože s těmi by to formátovalo text. Hranaté závorky se píší [pravý Alt]+[f] a [pravý Alt]+[g]. To první koncové (/quote) patří k poslednímu úvodnímu (quote=" "). Zkontrolovat si to můžeš v [Náhled]. A když už se v tom zamotáš, tak můžeš tu citaci aspoň napodobit tím, že před ten citovaný text napíšeš "někdo" napsal:, a text odlišíš třeba odsazováním, barvou, kurzívou a nebo velikostí písma.
Zdravím - poota

Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
Odpovědět

Zpět na „Jak na to...“