jarda ovčák svitavy píše:Díky za nabídku pomoci. Nechci se chvástat, ale možná budem potřebovat poradit, kde sehnat vn trafo. Cožpak o mne, já bych sešněroval potřebný počet počet traf z mikrovlnky a fertig.Nějak bychom ty dráty seštrykovali k sobě a...padni komu padni. Musíme nakrmit elektronku. Prosím tímto přítele navara aby hodil do placu její název a číselné označení. Pak nám můžou poradit osvícení nějaké žůžo schéma na oscilátor.Však ono to půjde. Ztuha, ale půjde. Vůbec se nedivím, že na tom meyer dělal 15 let......
Potřebujem pauzu. Navar obzvláště. Musím mu za všechny veřejně poděkovat za nadlidské výkony.Díky kámo.
Využil bych mezičasu k zcela partyzánskému zplození vlastního oscila.
pokud máte někdo chuť o tom debatovat. je čas.
Jináč budu muset oslovit konstrukční kancelář a ..... vykrvácet.
Normálně bych koupil nebo sehnal transformátor s vyšším výkonem (tak nad 1,5kW) a převinul jej tak abych dosáhnul vysokého napětí na anodové napájení 2-4kV. Bazarový transformátor cca 2kW stojí kolem 3tis, to zase není tolik (zřejmě od té doby co zlevnila měď). Dělat to z MOT z mikrovlnky je improvizace, ty transformátory pracují v přesyceném režimu a musí se chladit, případně provoz přerušovat. Už se vidím jak bych při testech čekal půl hodiny než to vychladne, to ani náhodou. Být po mém tak použiji toroidní transformátor na míru, který bych si nechal navinout. Na 90% to takto bylo použito v původním zapojení, podle snímků tam jsou toroidy tak na 2kW, možná více.
Improvizovat se opravdu nevyplácí a pokud to nebude fungovat tak si člověk může s klidným svědomím říct že „provařil“ 100-200tis se spoustou času ale udělal proto co mohl. Představu o tom co je třeba mám čím dál jasnější. Akorát člověk se většinou nedostává do ráje zadarmo a nejlépe ihned. Pokud budu realista tak to i s náklady a prací vidím tak na pár roků vývoje. Vynálezce už přesně věděl co a jak, dělal na tom spoustu let a i při tom cena zařízení byla dost vysoká. A vědět jak, versus myslet si jak je propastný rozdíl.
Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.