Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Magnetické Stínění-Clonky

Své příspěvky můžete psát do "Diskuze".
Odpovědět
wh173
Starší člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wh173 »

na to stineni magnetismu v elektronice se pouziva permalloy http://en.wikipedia.org/wiki/Permalloy je to slitina niklu a zeleza, a myslim ze sem nekde cet o zeleznym plechu z oboustran pomedenym, ale tim si nejsem tak jistej...

Who told you, you could do this like that?
PavelTC
Nový člen

permalloy

Příspěvek od PavelTC »

V guglu jsem v obrázkách vyhledal permalloy a našlo to, obrázky s trafíky, které jsou jím okapotovány :) . Tak jsem nějaké vyhrabal, odkapatoval, vyzkoušel. Magnety se přes materiál odpuzovaly (jako by tam nebyl), asi to by to chtělo silnější plech. Pak jsem vyhrabal spodek jádra trafa z mikrovlnky, je to taký hodně měkký plech. Ale přes ten snad nic nepronikne, magnety se vůbec neodpuzují, Klidně se drží naproti sobě.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

nanopile
Stálý člen

Příspěvek od nanopile »

PaveITC: Už aj bežím na šrotovisko a ak je to pravda a odtieni to neodýmy tak si génius.

xzzzx
Zasloužilý člen
Dostal: 1 poděkování
Kontaktovat uživatele:

plech

Příspěvek od xzzzx »

kluci slovo blato materiál neznamená že se dobře ohne! např. AL je apsolutne bez Fe a proto nemagnetizuje.date tam jakoukoliv vrstvu mezi mag. a jakoby tam nebyl. ale matros z prisadou Fe. (zelezo) pritahne cokoliv. At jeto plus-plus, minus-minus, munus-plus. ......
Z.
Naposledy upravil(a) xzzzx dne čtv 30 srp 2007 20:47, celkem upraveno 1 x.

Svět zboř! Já budu stát.
Welgor
Stálý člen

Re: permalloy

Příspěvek od Welgor »

PavelTC píše:Pak jsem vyhrabal spodek jádra trafa z mikrovlnky
Páni, to musela mít žena radost! :D

----

Chtělo by to zjistit, jak materiál zasahuje do okolního mag. pole. ale jestli by na zbytek mag.pole neměl žádný vliv... ...tak free energy je otázka max. 1 měsíce.

Dej vědět, až zjistíš něco podrobnějšího o chování mag. pole.

Welgor
Stálý člen

Re: plech

Příspěvek od Welgor »

xzzzx píše:kluci slovo blato materiál neznamená že se dobře ohne! např. AL je apsolutne bez Fe a proto nemagnetizuje.date tam jakoukoliv vrstvu mezi mag. a jakoby tam nebyl. ale matros z prisadou Fe. (zelezo) pritahne cokoliv. At jeto plus-plus, minus-minus, munus-plus. ......
Z.
To není tak úplně pravda. i přes tento materiál zasahuje odpudivé mag. pole. ale samozřejmě záleží na tlouščce, a jelikož plech o kterém říká PavelTC je dost tenký, tak si myslím, že by to mohlo být zajímavý. každopádně ať s tím PavelTC něco vyzkouší a pak dá vědět.

xzzzx
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xzzzx »

Welgor píše:
xzzzx píše:kluci slovo blato materiál neznamená že se dobře ohne! např. AL je apsolutne bez Fe a proto nemagnetizuje.date tam jakoukoliv vrstvu mezi mag. a jakoby tam nebyl. ale matros z prisadou Fe. (zelezo) pritahne cokoliv. At jeto plus-plus, minus-minus, munus-plus. ......
Z.
To není tak úplně pravda. i přes tento materiál zasahuje odpudivé mag. pole. ale samozřejmě záleží na tlouščce, a jelikož plech o kterém říká PavelTC je dost tenký, tak si myslím, že by to mohlo být zajímavý. každopádně ať s tím PavelTC něco vyzkouší a pak dá vědět.
Nez sem ti odepsal tak sem to vyzkousel. to co sem napsal nahore to plati!!!!!!
sezen si magnety!!!!!!

Svět zboř! Já budu stát.
Welgor
Stálý člen

Příspěvek od Welgor »

xzzzx píše:
Welgor píše:
Z.
Nez sem ti odepsal tak sem to vyzkousel. to co sem napsal nahore to plati!!!!!!
sezen si magnety!!!!!!
nj, jen se tam dokopat :D , a s čím si to zkoušel?

PavelTC
Nový člen

Příspěvek od PavelTC »

Jasně že si stím budu hrát. :D Jinak traf z mikrovlnek mám hafo na teslův transformátor, a trafa ty spodní plechy nepotřebují, takže mi to ani nevadí, je takhle získávat. Chtěl jsem ještě změřit magnetický pole za tím plechem, ale moje kočka (zvíře, ne ženská) si ho někam odtáhl a já ho nemůžu najít. Ten plech není zase tak měkej, v ruce se nedá odhnout, ale kladívkem se tvaruje nádherně.

Lmag

Re: drevo do hory

Příspěvek od Lmag »

Akord píše:Chlapci, mám jeden tip,
rozoberte PC ventilátor, je tam v rotore väčšinou zvinutý taký plastický magnet.
Vyberte to, zistite, koľko má pólov, a vyjde zase niečo najavo.
Heaven vraví, že mám negatívny prístup, presne naopak,
nepotrebujem si nič navrávať, negatívny prístup má väčšinou ten,
čo mal na základke problémy s počtami, alebo inými predmetmi, a riešil to tipovaním.
.
uz by som sa mohol aj zaregistrovat, ze?

rozobral som podobny motorcek z kompresora, ktory je v tlakomeri
v plechovom valci je tiez umiestneny plasticky magnet a zistil som zaujimavu vec (pre mna)
ked plasticky magnet vyberiem z plechu a vlozim don rotor kompresora, pritazna sila magnetu je pomerne slaba.
ale ked ten magnet vlozim spat do plechoveho puzdra, a vlozim don rotor, ten sa pritiahne niekolko nasobne vacsou silou.
nemam to ako zmerat, su to len pokusy "v ruke"

dalsie testy som robil s HDD.
rozobral som WD, maxtor, fujitsu a po niekolko kusov. navacsi plech s magnetom som nasiel v tom fujitsu.
Su tam dva kusy toho plechu (alebo ako ho mam spravne nazyvat) a kym su spojene, udrzia cele magneticke pole v sebe.
skusal som to na pilinach a zistil som ze magneticke pole z nich predsa len unika a to trosicku na krajnych hranach (zavisi to od tvaru toho plechu a jeho opracovania- ostra hrana prepusta, obla nie), a trochu cez otvory, ktore su v tom plechu vyvrtane.

Mam aj jednu otazku pre "starsich" na tomto fore:
neskusal niekto pouzit zotrvacnik v magnetickom motori? alebo je to blbost?

cafte

adam.benda
Zasloužilý člen
Dal: 151 poděkování
Dostal: 258 poděkování

Feromagnetika, Permalloy, setrvačník

Příspěvek od adam.benda »

Po krátkém "abstinování" se vracím! :)

Jak jsem slíbil, provedl jsem nějaké experimenty s feromagnetiky... Ohledně té "absorbce" magnetického pole... Zdá se, že různé feromagnetické materiály sice částečně pohltí pole, ale ne úplně ideálně. Zmíněný Permalloy má tuto schopnost velice dobrou, zdá se, že je skutečně velice vhodný, než jiná feromagnetika. U ostatních feromagnetik je to různý... některá absorbují líp, jiná hůř... A tloušťka materiálu nějakou značnou roli nakonec nehraje.. trochu ano, ale to spíš hrají roli jiné věci v materiálu (množství přísad Fe, kvantová uspořádání Fe, atd..).

Jak psal xzzzx, samozřejmě, že záleží na tom, jestli se někde (kdekoliv) nachází atomy železa... například jako přísady nebo rovnou třeba ve formě surového železa. Každý materiál, který má v sobě prvek Železo, se chová v magnetickém poli přítahem a nezáleží na tom, k jakému pólu.

Ohledně toho setrvačníku na magnetickém motoru.... Setrvačník má smysl dávat pouze tam, kde motor je zkonstruován takovým způsobem, že má tzv. "mrtvé body". Mrtvý bod je určitý úsek na dráze otáčení rotoru, kde nedochází k žádnému vytváření kroutícího momentu rotoru a hrozí, že by se motor zastavil. Díky setrvačníku se překoná toto místo, kde nejsou žádné "roztáčivé síly". Ale pokud se nepletu, když motor zatížíme na 100% výkonu, setrvačník nemá smysl a magnetický motor se v jednom z mrtvých bodů zastaví. Hodně záleží na konstrukci...

Návštěvník

Tienenie mag. poľa

Příspěvek od Návštěvník »

No stým tienením je to stále otázne.
Mam pokusom overené že ak priložím magnet na jeden plech na druhý plech tiež a priblížim sa z opačnej strany ako sú uložené magnety tak sú citeľné rozdieli... Môžem prirovnať akoby transformácia z nodymiového na feritový magnet... Plech hrubý 1mm... Nodymiové magnety 5x2mm... čiže kovy ktoré priťahujú magnety tak aj to jeho pole v značnej miere pohltia v dôsledku toho efektu pritiahnutia... a konkrétny prípad motor OMEGA ktorý som už spomínal... je tam neželaný efekt pri použitý železa ako tieniaceho materiálu... lebo práve pri momente odkrytia si začnú magnety priťahovať navzájom tienidla... potenciálne riešenie ? Materiál, ktorý nepriťahuje magnety a pohlcuje mag. pole aspoň ako železo...

tbest
Zasloužilý člen

Re: pístový motor;

Příspěvek od tbest »

Jestli můžu něco k pístovému motoru, tak osobně si myslím, že je to životaschopné. Ze skušenosti musím zdůraznit setrvačník. Ani benzínový motor nepoběží, když se přežene odlehčení setrváku. Předpokládám, že časování bude další klíčová věc. V nákresu je vidět značně větší statický magnet! také důležité.
nanopile psal o problémech s přitáhnutím magnetů k membráně. Tam bude záležet na pevnosti konstrukce a konečné vzdálenosti magnet-membrána.

Jak teď pokusničím s PMM-01c, přišel jsem na zajímavou věc co se týče stínění železem. Do vzdálenosti asi 4mm se i přes železo magnety odpuzují. Ale opravdo lehce, pak se nekompromisně přitáhou k železu. Možná by tento jev nevadil u toho rusáka. U PMM-01c je to na nic.

Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

indukce okolo mráčku

Příspěvek od Akord »

Nebudu to rozpitvávat, jenom si nejsem jistý, zda tohle nekomu poslouží:
(nejdrív bez plíšku, pak s ním)

Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

obrázky jsou prohozené

Příspěvek od Akord »

samozrejme obrázek mracek0.gif je bez plíšku, jenom holý magnet, je symetrický

Odpovědět

Zpět na „Seriál o magnetech + Diskuze“