Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Věda mírného pokroku v rámci zákona proti bastlířům

Společenské dění u nás i ve světě.
Odpovědět
adam.benda
Zasloužilý člen
Dal: 151 poděkování
Dostal: 258 poděkování

Re: Scénář

Příspěvek od adam.benda »

lajos píše:Adame, to není od tebe hezké že jsi nečetl Meg z nové paky, bylo by horší kdybys neznal ještě k tomu princip patentu, tím se snižuješ na úroveň hatlík stěpan-nerad ale zdá se mi to tak, tím pádem jsou správné oponenti.
Navíc tady je vlákno MEG!!! a ne magnetické motory nebo Vgate.
Metglas?? Osciloskop?? Nebo měřák na vyhodnocení skutečných hodnot vstupů a výstupů?? Vas ist das TRUE RMS??
Je pravda že mně ser. převod 12V na 1000 nebo 1500V a výstup zatěžovaný s těma sračkovýma neono rtuťovo zářivčičkamy.
Mělo by to fungovat na 12V/12V reflektorovka z auta odporové vlákno. Howgh
Lajoši, mě se na to Tobě docela líbí, že všechno říkáš tak "na plnou hubu", nicméně, nechtěl bys tenhle komentář ještě trochu přehodnotit? "Povýšit" na úroveň StepanaPepana a spol. .., to jsi trochu přestřelil...
Nereagoval jsem na funkčnost MEGu, ani na jeho princip. A V-Gate jsem zmínil v souvislosti s tím, o čem jsem psal. Psal jsem o tom, jak dneska vzniká to, že autor prohlásí o svém vynálezu, že je to podvrh. Případně, že někdo jiný prohlásí, že daný vynález je podvrh. Připomíná mi to krásný příklad s radarem, který tu měl v Brdech trčet. Odborníci se z nějakých důvodů shodli na tom, že to super-výkonné vysokofrekvenční vlnění nebude škodit lidskému (a jinému) zdraví.

A ty znáš princip MEGu? To by mě zajímalo, jak bys to vysvětlil...

lajos
Zasloužilý člen
Dal: 471 poděkování
Dostal: 212 poděkování

Příspěvek od lajos »

Jsi vážený člen ale upravovat nebudu, přirovnání přežiješ, stejně to bylo jen básnicky přehnané. Ano funkci Megu znám, že bych to teď tady vysvětloval? V podstatě je to jednoduché jako facka, bylo to probíráno několikrát, pokud znáš spínané měniče-je to jasné z grafu(patent 6,362,718) průběhu spínání, energie navíc by se měla získávat v taktu dead time. Podélné a příčné magnetické pole. Podélné se ofico neuznává. Zas někde hledat český podklady a znovu sem dávat.
Přečti si od Gewa http://www.gewo.info/ve/popis.htm obrázky 6C,6D,6G,6H

StepanPepan
Zasloužilý člen
Dostal: 1 poděkování

?

Příspěvek od StepanPepan »

lajos píše:... Podélné a příčné magnetické pole. Podélné se ofico neuznává.
Mno, a projevuje se nějak? Dá se změřit? Nebo zatím existuje jenom v hlavách několika fantastů?

Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Příspěvek od Slavek Krepelka »

lajos píše:Podélné a příčné magnetické pole. Podélné se ofico neuznává. Zas někde hledat český podklady a znovu sem dávat.
Přečti si od Gewa http://www.gewo.info/ve/popis.htm obrázky 6C,6D,6G,6H
No, Lajošu, podélné a příčné magnetické asi přeci jenom ne. Oni ti FE hoši kolem Beardena a Bediniho atd. tomu neuznanému (podélnému) říkají skalární a to v podstatě proto, že to tak nějaký osel, který si nenastudoval co k tomu měli co dodat teoretikové minulých století a to ani povrchně, nazval, a chytlo se to.

Jistý pan Ampér se o tomto poli dost rozsáhle někde rozepsal a rozhovořil, identifikoval ho jako kruhové elektrické pole (hlavně ve vztahu k Zemi), kolmé na pole magnetické, tedy ve směru rovnoběžek. Nicméně, byl akademií naprosto vědecky přehlasován a pole zmizelo, až se zase vynořilo pod pojmem skalární.

Toto elektrické pole je nejspíše neoddělitelnou součástí magnetického pole a vůbec nesejde na tom, jestli je pole magnetické stále, jako u magnetů a Země, nebo střídavé, například u tranďáků.

Ahoj, Slávek.

Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen

Re: ?

StepanPepan píše:
lajos píše:... Podélné a příčné magnetické pole. Podélné se ofico neuznává.
Mno, a projevuje se nějak? Dá se změřit? Nebo zatím existuje jenom v hlavách několika fantastů?
Další mátoha, která se vydává za vědce a nemá naštudovanýho Ampéra ani historicky, natož zevrubně.

:jump: :laugh:

Jdi se vycpat Pepane. Jsi ignorant :roll:

adam.benda
Zasloužilý člen
Dal: 151 poděkování
Dostal: 258 poděkování

Příspěvek od adam.benda »

Slavek Krepelka píše:Další mátoha, která se vydává za vědce a nemá naštudovanýho Ampéra ani historicky, natož zevrubně.
Slávku, ten i kdyby měl naštudováno, tak to bude stejná mátoha beze změny. U něj je to zkrátka trochu v něčem jiném...
Slavek Krepelka píše:... Toto elektrické pole je nejspíše neoddělitelnou součástí magnetického pole a vůbec nesejde na tom, jestli je pole magnetické stále, jako u magnetů a Země, nebo střídavé, například u tranďáků. ...
Ono z určitého úhlu pohledu to jsou neoddělitelná pole, to elektrické a magnetické.
Někteří přímo tvrdí, že magnetické pole vlastně neexistuje, že je to jen jiný projev pole elektrického.

martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

...že by supravodič....

Příspěvek od martin11 »

....protože to zde je taková "boxovárna"...tak se zeptám....
Slávek a Adam napsali....Někteří přímo tvrdí, že magnetické pole vlastně neexistuje, že je to jen jiný projev pole elektrického.

je možné , z tohoto pohledu nazvat magnet "supravodičem"...který ztrácí svoji schopnost z t.zv. Curie teplotou.../ tím myslím zahřátí na nějakou teplotu , kdy magnet ztrácí svoje vlastnosti/
pokud by tomu tak bylo, tak tato skutečnost otvírá i nové pohledy na "nesmysl" zvaný MM a další souvislosti jako třeba MEG a spol.
Zároveň i "zemní elektřina" / gruzínci/....asi je třeba si z tohoto pohledu prostudovat Teslu a jeho práce a podívat se na problém " z jiného pohledu" já vím dobře se mi to kecá....když tomu nerozumím...ale..!! :idea: hezký den martin11 :lol:

... věřím, že se " TO " povede ......
lajos
Zasloužilý člen

skalární

Příspěvek od lajos »

Tak si počtěte http://www.gewo.cz/ve/ve-main.html -Základy- Tom Bearden,slepá ulička elektrotechniky- A také klikněte na odkaz v textu "skalárního potenciálu (27)"

Slavek Krepelka
Zasloužilý člen

adam.benda píše: Někteří přímo tvrdí, že magnetické pole vlastně neexistuje, že je to jen jiný projev pole elektrického.
Nazdar Adame.

:lol: No, pokud bych mohl uvést přirovnání, napadá mne, že "košile je projevem nití". Vlastnosti nití splynou v něco poněkud jiného a jinak použitelného, i když to jiné existuje jen díky nim. Zatímco nitě mohou existovat v jiné podobě než košile, samostatně i dále zpracované, třeba do lana, košile už se dá použít jenom tak jak je, na nošeni, nebo jako hadra na nádobí, dokud na ní neuděláme nějaký ten uzel, Pak už jde o hmotu.

Pokud tedy se takhle díváme na košili, můžeme tak chápat i vztahy mezi elektrickým a magnetickým polem a hmotou. Nicméně mi to připadá jako poněkud nevyčerpávající výrok.

S laskavým pozdravem, Slávek.

Slavek Krepelka
Zasloužilý člen

Re: ...že by supravodič....

martin11 píše: Slávek a Adam napsali....Někteří přímo tvrdí, že magnetické pole vlastně neexistuje, že je to jen jiný projev pole elektrického.
Nazdar Martine, já to sice nenapsal, ale mohl jsem.
martin11 píše: je možné , z tohoto pohledu nazvat magnet "supravodičem"...který ztrácí svoji schopnost z t.zv. Curie teplotou.../ tím myslím zahřátí na nějakou teplotu , kdy magnet ztrácí svoje vlastnosti/
pokud by tomu tak bylo, tak tato skutečnost otvírá i nové pohledy na "nesmysl" zvaný MM a další souvislosti jako třeba MEG a spol.
Zároveň i "zemní elektřina" / gruzínci/....asi je třeba si z tohoto pohledu prostudovat Teslu a jeho práce a podívat se na problém " z jiného pohledu" já vím dobře se mi to kecá....když tomu nerozumím...ale..!! :idea: hezký den martin11 :lol:
Tady je třeba jisté opatrnosti. Slunce má ohromně zajímavou soustavu magnetických polí a je poněkud nad Currie teplotou. Takže ta Curie teplota je velice omezeným pravidlem. Další je, že ten supravodivý projev se ztrácí jenom vně původně zmagnetizovaného materiálu. To ještě neznamená, že se ztrácí vnitřně. Jde pouze o přeskupení krystalové mřížky a vnější magnetizmus se buďto vyvolá, nebo zruší.

Je zde stále ještě přítomno pár dalších polí, van der Waals (v mých knihách část gravitace), torzní pole, případný elektrický náboj a asi něco navíc, ale všechny vyplývají ze stejné podstaty hmoty.

Doufám, že to spíš pomohlo, než Ti zamotalo hlavu. Ahoj, Slávek.

Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Re: magnetismus, podélná EM vlna

Příspěvek od Akord »

Ilem píše:
Akord píše: StepanPepan: Podélná EM vlna neexistuje myslím nejspíš proto, že by diferenciálne požadovala lokální šírení s rychlostí vetší než c, príčná vlna takové neco nepožaduje. Nemáme nadsvetelné médium, vakuum dovolí pouze c.
Akorde, nesouhlasím. Zkus si udělat vektorový součet rychlosti šíření a rychlosti příčné vlny ve vakuu. Dostaneš se nad C. Podle této teorie by vlastně ve vakuu nemohla existovat žádná EM vlna. Paprsek by musel být přímý, nezvlněný, každá vlna zvyšuje lokální rychlost nad c.
Tím se opět dostáváme k otázce, co vlastně přenáší EM vlnění tam, kde údajně nic není (ve vakuu)? Co je vlastně foton?
Vidím to složiteji, teda ne samotný princip, ale polemiku nad ním. Nejde sčítat rychlosti, které nemají jasnou fyzikální interpretaci. Podobne je na tom MM experiment, kde navzdory maximu c tam sčítávají c+v a c-v. Nic takové, jako vektor rychlosti šírení príroda stejne nezná, je to náš popis v určitých vymezených situacích, nemá žádný smysl ani interpretaci ho sčítat s rychlostí príčné vlny, jsou to nesmysly. Fázové rychlosti slouží pouze pro popis v konkrétní situaci, ale nejde o skutečné rychlosti nejakého média. Ani fázová rychlost vodní vlny není skutečnou rychlostí média, kterou by šlo s nečím sčítat, voda zustává na míste.

...ale nejsem si jistý, zda nemluvíme protirečive a pritom shodne o tomtéž, možná to zkus napsat jinak...

Foton považuji za určitou EM prostorovou deformaci, nerovnováhu, nic blíže o tom nevím. Považuji za hloupost tvrzení, že E generuje H a pak H generuje E (Maxwellovy rovnice), a toto považovat za mechanismus šírení se ničím. Zastávám názor, že za šírením se EM vlny je určité taky pružné médium, které nijak nereaguje s hmotou, a není hmotne detekovatelné.

Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

Akord píše:
...ale nejsem si jistý, zda nemluvíme protirečive a pritom shodne o tomtéž, možná to zkus napsat jinak...
Tak jinak: pokud by konečná rychlost c měla být důkazem neexistence podélného EM vlnění, musela by být důkazem neexistence jakéhokoli EM vlnění. Nevidím v tom rozdíl.
Není náhodou prutová anténa, natočená směrem k vysílači důkazem existence podélného EM vlnění? Někdo může namítnout, že chytám odrazy. Ano, i to je možné.

"Dum spiro spero"
Ciceron
Akord
Zasloužilý člen

Příspěvek od Akord »

Ok, tak jenom k tomu prvnímu musím zopáknout, že fázovou rychlost nejde s ničím sčítat, nemá to fyzikální interpretaci. Proto tam rozdíl vidím. Lze namítat, že grupová rychlost interpretaci má a je rovna ve vakuu fázové. Stejne ale ani grupovou rychlost není možné tak jednoduše použít na součet s jinou rychlostí. Když se šírí grupa, vlna dopredu nejakou rychlostí, tak její vektor E narustá príčne, ale zase tam nejde mluvit o stejné grupové rychlosti, proto ji nelze sčítat s puvodní, která šla dopredu. Také mužu zavést fázovou rychlost príčne, ale zase nemá smysl její sčítání s grupovou rychlostí dopredu. Mužeme si proste lecos zavést, ale operace nad tím už nemusí mít fyzikální smysl.

Pevný vodič nasmerovaný k vysílači predstavuje spíše vedení, než anténu. Má svou indukčnost a kapacitu na jednotku délky, a tím i svou impedanci, tím se liší od vakua a nelze ji považovat za neco, co umožňuje prijímat podélnou vlnu ve vakuu. To by asi pak i MM interferoval.

lajos
Zasloužilý člen

Re: ???

Příspěvek od lajos »

gromit píše:
StepanPepan píše:Ve čtvrtek jsem se jasně zeptal, zda se "podélné magnetické pole" nějak projevuje a zda se dá změřit.

Z toho, že jsem nedostal žádnou relevantní odpověď, mám usoudit, že se neprojevuje a změřit se nedá?
(pojem) podélné magnetické pole existuje a v tomto smyslu se měřit dá, dokonce se využívá k bezdotykovému měření vzdáleností:
Magnetostrikční snímače vzdálenosti

může to být ale jen shoda označení, ale nápad využít nepřímou metodu (Wiedemannův jev?) je určitý návod. Gravitační vlny taky nechytáme přímo do čepice...
Bohužel to pole je podélné protože magnet je umístěn tak že jeho pole je podélně k vodiči

Akord
Zasloužilý člen

Re: Magnet a hrebiky aneb prace sily v magnetickem poli

Příspěvek od Akord »

Jarin's píše:Procital jsem ruzna temata a chtel bych prispet jednim praktickym tematem. Vsude se tu tvrdi, ze sila magnetu nekona zadnou praci. Mam jeden priklad z praxe. Linka na lepeni hrebiku do pasů do pneuhrebikovacek. hrebik jede na pasu 15 cm pod magnetem. Nyodymovy magnet Prumer 60mm toustka 30mm magnetizace N42, ma silu na zelezny predmet 1177N na povrchu. Dany hrebik zvedne a prilepi ho vzdy hlavickou na sebe(proto se to dela, aby se hrebik dostal vzdy do stejne polohy) odkud ho rotacni ruka uchopi a stahne na lepici pas vedle. Kazde 2 vteriny zvedne hrebik. dole u pasu je sila se vzdalenosti samozrejme nizka, rekneme 20N aby se dal hrebik do svisleho pohybu. sila samozrejme narusta a na konci je prave 1177N. Prace je tedy konana narustajici silou po draze 150mm myslim ze nejak takto. Velikost práce W je plocha, kterou ohraničuje graf velikosti síly, počáteční a konečná hodnota dráhy. Mění-li se působící síla v závislosti na dráze, pak lze dráhu s rozdělit na nekonečně mnoho velmi malých drah ds. Pro práci dWi, kterou vykoná síla Fi na daném úseku ds platí dWi = Fi × ds a na to nejaky integral. Nicmene pokud pro zjednoduseni vezmu graficky trojuhelnik teto prace, kde jedna osa je sila a druha draha dostanu 1177N * 0,15m / 2 = 88,2 J pokud vezmu v uvahu ze sila neni linarni ale roste exponencialne a tuto plochu vydelim odmocninou 2 dostanu odhadem 62 J, ktere to vykona. Podle jine definice je v 1m3 magnetu asi 100J energie.
v danem magnetu je ji tedy 0.0000848m3 * 100J = 8,48mJ. Pokud dane zarizeni vykona kazde 2s praci 62J je to vykon 31J/s coz je 31W/s, kde jsem udelal chybu ve vypoctu, ze to pracuje a nema to pracovat, protoze to k te praci nema dost energie? Je vubec mozne aby 8mJ zvedlo hrebik do vysky 15 cm? Hrebik ma okolo 20g k jeho zdvizeni je minimalne potreba sila 0.2N. Magnet ho bere i na vysku 18-20 cm, ale jiz ne presne, Zarizeni se pouziva pro hrebiky do delky 120mm, odtud je dana vzdalenost mezi pasem a magnetem 150mm. To je fakt zahada?
Je toho moc najednou, pokud souhlasíš, je lépe probrat klíčové a podstatné kroky, vetšinu argumentu jsem sice uvedl, ale vypadá, že se dá s Tebou diskutovat i fyzikálne. Dost presne jsem kvalitativne popisoval, proč magnet dokáže porád pritahovat predmety, a až po kvalitativním odsouhlasení modelu má smysl ho formulovat i matematicky. Jinak matematika popisuje klidne i nesmysly a nereálná rešení.

1. Takže nepíšeš správne, magnetizační energie magnetu typicky 300kJ/m3 se nespotrebovává, pouze se její část propujčuje, podobne, jako to delá treba v chemii katalyzátor. Zbytek je nesprávná dedukce, protože práce pri odtažení téhož predmetu je vždy o chlup vetší, než práce pritažení, a nic se pritom neohreje. Jde o vratnou výmenu energie mechanické a elektrické v roli magnetizačních proudu magnetu. Pokud by se tohle takto nedelo, nemáme jak generátory, tak i motory, tam je reciprocita zaručena stejným zpusobem.

2. Píšeš dále o tom, že elektromagnet má problém dohonit energii magnetu. Nastavil jsi ale nesrovnatelné podmínky. Pokud vezmeš supravodič, tak máš již srovnáno jinak. Elektrická energie vstupující do magnetu se v ustáleném stavu beze zbytku mení pouze v teplo, a nijak nesouvisí s magnetisací jádra. Souvis a tím i zmena magnetisační energie jádra nastává pouze v prechodném stavu zapnutí a vypnutí. Se takovým srovnáním nesouhlasím, a jeho potreba vymezit objektivne. Není také problém pri dostatečné velikosti elektromagnetu udržet plochou baterií lokomotivu. To kolik elektromagnet udrží, nebo jakou umí poskytnout práci nezávisí významne od výkonu zdroje napájení, ale pouze od toho, kolik energie je schopný naakumulovat elektromagnet pri zapnutí, teda napríklad od jeho indukčnosti. Pokud je jeho indukčnost a časová konstanta L/R dostatečne velká, tak bude proud v cívce narustat treba x minut, než se plochá baterie efektivne vybije a její energie prejde do magnetisace jádra. Samozrejme to vede k tomu, že takový elektromagnet bude mnohem vetší, a dražší, než se normálne delají, a bude muset mít mnohem více kg Cu, a následne i Fe, než je bežné.

3. Sám jsem magnetickou trídičku pro šroťáky konstruoval, takže vím, o čem je reč, šlo tam asi 4kg magnetu.

ješte 4.
Není v principu podstatný materiál clony, ani velikost síly, je to pouze vec konfigurace, ne principu.
Není podstatná velikost pritažlivé síly, ale pritažlivá práce, a ta je stejná jako treba i menší síla ale na vetší dráze príčného vytažení clonky z pole. Práce jsou stejné, doporučuju zmerit, nebo spočítat, a ne míjet souvislosti. (teda až na hysterezní a vírivé ztráty, ty první jsou ve vedlejším vláknu od Gromita =ješte jednou clonka= v úvodu trochu opomenuty, ale o ne tam zase tak nešlo)

Odpovědět

Zpět na „Vážně i nevážně o všem kolem nás“