"Dejme tomu, že máš fakt rychlou kosmickou loď. Tvá loď se nepohybuje. Kolem proletí foton (světlo) a ty naměříš, že jeho rychlost byla vůči tvé rychlost c (rychlost světla). Ty si ale věříš a tak čekáš na další foton a řekneš si, že si s ním dáš závody. A to taky uděláš. Tvá loď bohužel nemůže letět rychlostí světla (...), ale vytáhneš z ní 0,99c (tedy 99procent rychlosti světla). A v tu chvíli změříš rychlost tohoto fotonu. Myslíš si jakej seš borec...letíš ryclostí 0,99c, takže čekáš, že ten foton bude mít vůči tvé lodi rychlost 0,01c. Cheš si to však ověřit a tak se podíváš, jak dopadlo měření...a pak už jen čumíš s otevřenou hubou...Protože právě jsi zjistil, že i přes to, že tvá loď má rychlost 0,99c ,tak rychlost toho fotonu vůči tvé lodi STÁLE 1C. "
Ano, takhle nějak polopaticky to předkládá k věření i STR. A autor článku, Tomáš Kafoňka, se mu krotce omlouvá, že "to asi bylo špatně pochopeno". Já bych se toho aroganta jen zeptal: Hele, frajere, jakpak a čímpak bys tu rychlost fotonu před sebou naměřil? Že jsi si tak jistej s tím céčkem. I když ten článek je z roku 2004, věřím, že ten arogant, Já I., by "čuměl" s otevřenou pusou dodnes. Nebo snad ví někdo tady na fóru jak lze změřit rychlost před vámi letícího fotonu? Já ne. JK