Mě naopak interference částic přirozeným způsobem zapadá do mozaiky struktury vakua. Souhlasím s Vámi, že rychlost světla je charekteristickou korespondenční rychlostí ve struktuře vakua a té struktuře je třeba přiznat hmotnost. Trochu se rozcházíme v pohledu na formu hmotnosti. Já ji považuji za anomálii struktury prvků vakua; porušení homogenity a symetrie vakua. Můj princip hmotnosti říká: hmotnost se objevuje všude tam, kde došlo k porušení homogenity a symetrie ve struktuře vakua. Reprezentantem takového narušení symetrie jsou vakanty, čili nějak "zmračené", neúplné kvartony.
"Rozpady" částic možná snadno vysvětluje vlnová teorie, ale nejsnadněji a nejpolopatičtěji to vysvětluje kvartonový model. Takové mnohačetné clustery při srážkách na urychlovačích, lze snadno vysvětlit jako "bourání" struktury vakua, čili kvartonů. Dodáte-li do místa srážky obrovskou energii na "roztrhání" mnoha kvartonů na jednotlivé protoely získáte mnohočetné trsy jak jednotlivých protoelů (nukleonů) tak širokou škálu všelijak 'narychlo' pospojovaných protoelů (duonů, trionů tetronů i kvintonů). Tohle doprovodné "smetí" se rychle rozpadá na stabilní formy vakantů, t.j. nukleonů a základních leptonů.
Jen tak naokraj: co drží pohromadě Váš a Navrátilův 'vlnový balíček' částic. Přemýšlel jste někdy o tom? Na tom přece padla de Broglieho teorie!