Stránka 35 z 41

Re: Zahradnické tipy triky ... a zajímavé rostliny

Napsal: sob 25 dub 2015 15:13
od sisa
Ahoj, teď jsem měla adénia chycená padlím. Napadené lístečky jsem dala do hrnce, krátce povařila, roztokem jsem postříkala rostlinky, zatím jen dvakrát, ale vypadá to dobře, drží se.
Roztok určitě vystříkám celý. A padlí je zlikvidováno. :-)

Re: Zahradnické tipy triky ... a zajímavé rostliny

Napsal: pon 04 kvě 2015 14:45
od Kov
Máte zkušenost se zimolezem? Ač se to zdá zajímavá rostlina, tak o ní v mém okolí nikdo nic neví, což mi přijde podezřelé. :-)
Máte taky nějaký osvědčený tip kde, a jakou odrůdu koupit?

Re: Zahradnické tipy triky ... a zajímavé rostliny

Napsal: pon 04 kvě 2015 21:51
od milnem
Dva zimolezy jsem zasadila předloni na podzim.Vloni jsem měla několik prvních plodů,velmi chutných,letos se těším na další.Pozor,je třeba mít dva keře.
Koupila jsem je v http://www.stareodrudy.org/jak-k-nam.html
kde mi poradili i odrůdy.Zapomněla jsem si je ,bohužel zapsat.

M.

Re: Kerblík ...

Napsal: sob 09 kvě 2015 13:33
od A(&F)
... o kerblíku jsem psal před cca třičtvrtěrokem ve http://upramene.cz/forum/viewtopic.php?p=129625#p129625 + ve http://upramene.cz/forum/viewtopic.php?p=129625#p129625 ...
A(&F) píše:... tož, osvědčil se ... jak proti slimákům, tak i jako zeleninka ... chutná jemně petrželko-feniklově, kdežto plžounům přitom nechutná ... kerblík uchránil i rostlinky, v jejichž těsné blízkosti byl vysazen ...
... a je u něj ještě jedna zvláštnost ...... rostl po celou zimu, dokonce i pod sněhem ... a od půlky dubna už zase znovu kvete .... :ethink: :ethink: ... přitom všude je psáno, že kerblík je jednoletka ... :D ...

... :bye: ... Anri ...

Re: Zahradnické tipy triky ... a zajímavé rostliny

Napsal: úte 12 kvě 2015 14:54
od martin11
tomu se ani nechce věřit...obyčejná pampeliška....

http://zena.centrum.cz/bydleni/clanek.p ... position-4

...sjem zvědavej na to kafe.. :good: ...martin11 :D

Re: Zahradnické tipy triky ... a zajímavé rostliny

Napsal: úte 12 kvě 2015 17:41
od Vlčice
Kov píše:Máte zkušenost se zimolezem? Ač se to zdá zajímavá rostlina, tak o ní v mém okolí nikdo nic neví, což mi přijde podezřelé. :-)
Máte taky nějaký osvědčený tip kde, a jakou odrůdu koupit?
Zimolezů (lonicera) je více druhů, ale předpokládám, že máš na mysli kamčatskou borůvku.
Zhruba před 5 lety jsem zasadila proutek, který distribuoval Starkl pod názvem Modrý triumf. Dnes je z něj hustý keř, o který se vůbec nestarám, je vysoký přes metr a obsypaný podlouhlými plody. Do konce května zmodrají a zesládnou.
Chuť mají jako skutečné borůvky a uzrávají dříve než třešně a dříve než jahody. Výnos z toho jednoho keře tipuji letos na 1 kg.
Před dvěma lety jsem mu na výstavě v Rounici nad Labem pořídila no name kamaráda za 35,- Kč. Jako opylovač funguje, ale plody jsou hořké tak, že už je ani nezkoušíme jíst.
Na druhu určitě záleží.

Re: Zahradnické tipy triky ... a zajímavé rostliny

Napsal: stř 13 kvě 2015 6:30
od abul
martin11 píše:tomu se ani nechce věřit...obyčejná pampeliška....
Z pampelišky dělám téměř každoročně likér. Pro jeho výrobu se používají stonky s květy, kořeny a případně i listy. Vše důkladně opláchnu a do 2/3 naplním 3l sklenici. Nemusíte to tam namačkat, stačí rukou lehce stlačit. Nahoru přidám dvě vrchovaté lžice (tou dobou už zkrystalizovaného) medu a zaleju slivovicí. Přisladit je možné pochopitelně i po vylouhování, podle chuti, alkohol lze použít taky různý, třeba vodka, což ale nemám vyzkoušeno. Poté přes hrdlo převážu plátýnko a nechám 5 týdnů na slunném místě (třeba parapet), poté přecedím a naplním do lahví. V zimě potom pravidelně užívám. Není to sice až taková mňamka, ale taky ne vyloženě hnus.

Re: Zahradnické tipy triky ... a zajímavé rostliny

Napsal: stř 13 kvě 2015 8:48
od martin11
bezva recept, jen to plátýnko mě zaráží, protože se alkohol vypařuje a slunném místě obvzláště..aby tam nezbyla jen voda....zkusím, ale se sklenicí se zábrusem :good: :pivko: martin11 :D

Re: Zahradnické tipy triky ... a zajímavé rostliny

Napsal: stř 13 kvě 2015 9:47
od NAVAR
abul píše:
martin11 píše:tomu se ani nechce věřit...obyčejná pampeliška....
Z pampelišky dělám téměř každoročně likér. Pro jeho výrobu se používají stonky s květy, kořeny a případně i listy. Vše důkladně opláchnu a do 2/3 naplním 3l sklenici. Nemusíte to tam namačkat, stačí rukou lehce stlačit. Nahoru přidám dvě vrchovaté lžice (tou dobou už zkrystalizovaného) medu a zaleju slivovicí. Přisladit je možné pochopitelně i po vylouhování, podle chuti, alkohol lze použít taky různý, třeba vodka, což ale nemám vyzkoušeno. Poté přes hrdlo převážu plátýnko a nechám 5 týdnů na slunném místě (třeba parapet), poté přecedím a naplním do lahví. V zimě potom pravidelně užívám. Není to sice až taková mňamka, ale taky ne vyloženě hnus.
Zkoušel jsem víno, asi tak 50l a vzhledem k tomu že už se skoro všechno "vypařilo" tak nebylo špatné.
Dobré ja dělat falešný med kdy se to prosype cukrem, bez černý, pampeliška, mateřídouška. Akorát na místo obyčejného cukru bych dal hroznový.
Na to aby to byla mňamka, přidat dužinu z pomerančů a jenom na chvíli čistou pomerančovou kůru, lze experimentovat i se skořicí a hřebíčkem, ale opět nenechávat to tam dlouho.

Re: Zahradnické tipy triky ... a zajímavé rostliny

Napsal: stř 13 kvě 2015 9:49
od NAVAR
martin11 píše:bezva recept, jen to plátýnko mě zaráží, protože se alkohol vypařuje a slunném místě obvzláště..aby tam nezbyla jen voda....zkusím, ale se sklenicí se zábrusem :good: :pivko: martin11 :D
Dej tam plastové víčko, ať si to jenom mírně odfukuje. Z otevřené lahve slivovice je pak za 0,5roku 20% výčepní lihovina. :D

Re: Zahradnické tipy triky ... a zajímavé rostliny

Napsal: stř 13 kvě 2015 10:31
od sisa
Navare, hroznový cukr bych nepoužívala, to je fruktóza, ta nejde do krve a nezásobuje nás energií, ta se odbourává rovnou v játrech a to je pro organismus škodlivé. Všude se varuje před fruktózou (kromě mainstreamu).
Kdo má chvilku, tady je to dobře zpracované : http://vyzivujicitradice.cz/2011/04/26/ ... #&panel1-1
V potravinářství se teď hromadně začíná nahrazovat bílý cukr(glukóza) fruktózou (je to levnější) a firmy si na tom zakládají, že je to zdravější než bílý cukr a že se tak příkladně starají o naše zdraví. A tím mohou odůvodnit i zvýšení ceny. Co je zdravější, to je i dražší. To dá rozum. Bohužel, opak je pravdou. Na prvním místě jsou peníze.

Re: Zahradnické tipy triky ... a zajímavé rostliny

Napsal: stř 13 kvě 2015 12:56
od A(&F)
sisa píše:... hroznový cukr bych nepoužívala, to je fruktóza, ...... všude se varuje před fruktózou (kromě mainstreamu)
... :good: ...

Cukry, cukry ... a zase cukry ...... aneb je fruktóza jed ???
Fruktóza podruhé ...
Fruktóza potřetí ..
Fruktóza počtvrté ...

... :bye: ... Anri ...

---------------------
PeS: ... dovolím si též znovu připomenout, že fruktóze by se měli vyhýbat především lidé s onko nálezem, ale i ti, u kterých jsou dědičné predispozice k nádorovým onemocněním ...... fruktóza je totiž ideálním palivem pro "narušené buňky" ... viz též její vztah k telomerům a telomeráze ... (viz např. http://www.upramene.cz/forum/viewtopic. ... 47#p134147 + tam následující příspěvky) ...

Re: Zahradnické tipy triky ... a zajímavé rostliny

Napsal: stř 13 kvě 2015 13:00
od abul
martin11 píše:... jen to plátýnko mě zaráží, protože se alkohol vypařuje a slunném místě obvzláště..aby tam nezbyla jen voda....zkusím, ale se sklenicí se zábrusem
Máš pravdu, trochu se odpaří, ale není to žádná tragédie. Ono to je asi v podstatě jedno, protože třeba propolisovou tinkturu louhuju v uzavřené lahvi. Ořechovku a pampelišku naopak větrám, to ale nemusí být nutnost.

Re: Zahradnické tipy triky ... a zajímavé rostliny

Napsal: stř 13 kvě 2015 13:08
od abul
sisa píše:V potravinářství se teď hromadně začíná nahrazovat bílý cukr(glukóza) fruktózou (je to levnější) a firmy si na tom zakládají, že je to zdravější než bílý cukr a že se tak příkladně starají o naše zdraví. A tím mohou odůvodnit i zvýšení ceny. Co je zdravější, to je i dražší. To dá rozum. Bohužel, opak je pravdou. Na prvním místě jsou peníze.
Jen bych Tě poopravil:
  • glukóza - hroznový cukr
  • fruktóza - ovocný cukr
  • sacharóza - řepný(bílý) cukr
Dávám přednost medu, protože obsahuje vícero druhů cukru, a to i složité, v (podle mého názoru) nejstravitelnější formě.

Re: Zahradnické tipy triky ... a zajímavé rostliny

Napsal: stř 13 kvě 2015 15:01
od sisa
Děkuji za opravu, nějak jsem měla zafixováno, že hrozny jsou ovoce, tudíž fruktóza.
A omlouvám se, že jsem evidentně napsala něco, co už tady bylo napsáno několikrát.
I bych smazala, ale pak by to nenavazovalo. :)