adam.benda píše:Pánové,
jestli Vám do toho můžu trošku vstoupit... Přirozená touha člověka po nových nadějích a po "spasení" má bez pochyb značný podíl na existenci a vlivu různých náboženských směrů, dle mého tomu ale nelze přisoudit vše. Potíž je v tom, že ve skutečnosti víme strašně málo o tom, co je vlastně niterní podstatou světa (vesmíru), ve kterém žijeme. No vlastně o tom nevíme vůbec nic. V Cernu teď vyrobili první antihmotu a snaží se simulovat velký třesk, ale ani to nepovede k pochopení této podstaty. Podívejte, já jsem kdysi dávno věřil tomu, že řekněme přemýšliví lidé jsou tak nějak zhruba rozděleni na dvě základní skupiny... 1) Pevní pragmatici, řekněme "fyzici", kteří věří pouze ověřeným výpočtům a 2) lidé duchovního směru, řekněme "esoterici", kteří se spíš udržují ve svých bájných představách o jinak nepochopitelných věcech. No bylo mi tehdy o dost míň let, ale zkrátka brzy jsem zjistil, že se šeredně mýlím. Z mého pohledu, coby člověka velice intenzivně žijícího fyzikálními vědami, může být oficiální a "ověřovaná" fyzika pouze jakýmsi prvním stupněm a pokud přemýšlí člověk dál se skutečně otevřenou myslí a snahou, mít co nejvíc oči otevřené, pak musí vstoupit do 2. úrovně, kde už nejsou věci a tvrzení tak jisté, ale přesto tu lze dojít k velice logickým závěrům. 2. úroveň je ten duchovní svět. Samozřejmě je tu spousta nástrah - například různé představy různých lidí předkládané jako naprosto jasný fakt (a jedná se skutečně jen třeba o výplod jejich fantazie)... Ale lze se tu přecejen něčeho trochu chytit... Při snaze pochopit přírodu, základní přírodní zákony, věci kolem kauzality, duality a věci kolem přírodních cyklů atd. ... tohle všechno, základní logické úvahy o tom, mohou být světlem na cestě v nejisté metafyzice, v esoterických nebo zkrátka duchovních vědách. Nakonec přijdete na to, jak zbytečný to byl ročník ve škole, ta 1. úroveň, ve které jste se učili čistě pragmatickou fyziku a přírodní zákony v jejím podání. (Ale člověk asi potřeboval mít nějaký pocit, že to co se snaží chápat, lze nějak "ověřit"...) Přijdete pak na to, jak ubohá ve skutečnosti fyzika je a že sice dokáže popsat dneska už snad téměř všechny jevy a děje jak v přírodě tak v technice, dokážeme s ní spočítat nejšílenější šílenosti, ale ta sranda je v tom, že pozorujeme a vypočítáváme pouze povrch problému a jádro a skutečná podstata zůstávají skryty. Zatím nám tahle úroveň chápání a konstruování stačí, když pouze vytváříme techické vymoženosti.
Právě, o podstatě světa, resp. všeho bytí nic nevíme. Vše jsou jen dohady, či teorie vycucané z prstu. Nemusí být nic tak, jak se na náš první pohled zdá. To samé ta simulace velkého třesku - je to jen doměnka, co když si páni vědci nedokáží připustit, že vesmír tu je odjakživa, nemá začátek, ani konec, je to jen prostor nekonečný.
Nedá se dohlédnout, kam až sahá, takže se nedá ani říct, jestli se zvětšuje či zmenšuje. A co když je vesmír zase jiná malinká "kulička", která obíhá kolem jiné, větší. Třeba je to jen hračka v rukou nějakého velikého dítěte...
Nesmíme zůstávat u našeho měřítka, vždyť si porovnejme sebe a jednobuněčné organismy, pak třeba my, oproti planetám... Co když jsou ve své podstatě planety živé bytosti? z nějakého hlediska... A co je planeta ve vesmíru?? nic, jen bod, souřadnice... Tím chci navázat na ten pohled fyzikální, který omezuje přesně stanovenými pravidly... I ten blbej magnet je vlastně záhada, proč nejde udělat jednopólový? techniku přece máme, ale rozumět všem jevům i těm nefyzikálním je překážka.
Uvedl jsi dva druhy lidí, upřímě nic není jen černé a bílé, jsou i barvy mezi tím, já se pokouším porozumět oboum, vše se vším souvisí a byť dvě zdánlivě rozdílné věci, mohou mít hodně společného. Je třeba si dávat pozor, na oba dva extrémy, protože odmítavost některých jedinců, přijmout i to, co se na školách neučí, končí kamenováním. To, že něco nedokáži pochopit, že nejsem v tom vyšším levelu ještě neznamená, že to je lež...
Naopak jsou i lide, jak jsi podotkl, kteří věří nějaké myšlence, tu si upraví překroutí a prezentují, jako věc stálou a neměnnou. Na netu jsou občas k vidění jakési články, předpovídajíc, co se stane za třeba 100 let, a nebose to možná děje, dělo se to i před tím, i před desítkami tisíc let... Tomu se neodvažuji ani trošilinku věřit. Nevím, jak vy, ale já neznám žádný dochovaný artefakt či zápis, co že se to před těmi 15 000 let stalo a že se to děje pravidelně... Přijdou mi tihle vize už přitažené dosti za vlasy.
Jak jsi říkal, vývoj jde kupředu, a fyzika už stačit nebude, možná se zrodí nová věda? o prozatím nic neříkajících věcech, dějích a zákonitostech... Už jen pochopit velikost a podstatu vesmíru, jeho vznik, tvar, důvod a historii bude pěknej ořech...
adam.benda píše:
Považuji se ta těžkého atheistu co se týče různých náboženstvích. Ale snaha, rozkoukávat se trochu v duchovním světě, mě stále víc přivádí na myšlenku, že ať už je nazvána jakkoli, je nebo byla tu nějaká vyšší moc. A může to být prakticky cokoliv. K čertu s tím, jestli to zní šíleně, ale teoreticky to může být cokoliv od nějaké bytosti úplně jiné podstaty bytí až po cizí civilizace, které měly o miliony let času navíc, co se týče vývoje všeobecně. Víte co je zvláštní? Například ten již zmíněný Egypt měl neuvěřitelně schopný duchovní vývoj. Jak si to představit u člověka - no vlastně zvířete, které by mělo jednat právě těmi již zmíněnými pudy - pouze jíst a rozmnožovat se.. Dobře, jeden z těchto zvířat bude klidnější povahy a přecijen má lidský mozek, tedy bude uvažovat, že je potřeba dát žití a spolužití nějaký řád, ale neumím si dost dobře představit, že tuto světlou vyjímku najednou začnou ostatní poslouchat. Joo, kdyby měl člověk jenom ty základní pudy, ale člověk má taky ego, pýchu, pocity zklamání, vzteku, které vedou k nepřiměřenému jednání atd. atd. Pravděpodobnější mi přijde, že "primitivní" lidé v různých koutech světa se dostali do rukou určitého vedení. Přišel někdo, kdo je tak oslnil svými "kouzly", že někteří se rozutekli ve strachu, ale jiní padli na kolena a vycítili, že před nimi stojí jejich vládce a vůdce. Například ten Egypt nebo i né "kolébky civilizace".. byli tak nesmírně duchovně vyspělé, že si myslím, že bez nějakého vedení by to tak úplně nebylo. Pak si všimněte značné architektonické podobnosti staveb z různých koutů světa. Jak by od sebe okoukali tuto architekturu třeba Mayové a Sumeřané? Jsou od sebe přes celou polokouli. Plus prakticky i Egypťané a určitým způsobem i Indové. Narážím především na zikkuraty a jiné podobné pyramidy. (Ani nebudu zmiňovat, že "klasické" pyramidy jsou roztroušeny po celé Zemi.)
Ohledně vyšší moci si myslí totéž co ty - jeví se to jako nejpravděpodobnější a ledacos by to vysvětlovalo. Mrknu-li se na začátek, tak podle dochovaných artefaktů byli nejstarší zřejmě Sumerové, o nich se toho ví pramálo citace wiki:
Sumerská města mívala uprostřed městské zástavby posvátný okrsek s mnohavrstevným chrámem, který se vyvinul na konci 22. stol. př. n.l. v tzv. zikkurat, který byl zasvěcený božskému ochránci města.
A zajímavá je právě ta vyspělost té civilizace. Kde se to v nich vzalo? Žeby dar z "nebes"? Dá se s určitostí říct, že to byla první civilizace? Co když byla ještě daleko vyspělejší před ni, jen po sobě nezanechala žádné stopy...
S těmy základnímy pudy jsem to tak doslovně nemyslel
![Embarassed :oops:](./images/smilies/icon_redface.gif)
jen ta doba byla jiná, lidé věřili kde-čemu...
Pyramidy asi nikdo pořádně nevysvětlí, možná to je odkaz na tu vyšší moc, na bytosti jiné, třeba původní...
Možná nějaké spojnice toku myšlenek. Třeba jsme tu jen na "zkoušku", třebas nás sem jen někdo vysadil a my se tu vyvynuli, zmutovali v dnešní lidi... Přemýšleli jste už to vzniku života na zemi? Jak se z hromady prvků stane buňka... a tak?
adam.benda píše:
Mrzí mě, jestli moje psaní zní nesouvisle a že skáču od jednoho k druhému, ale ty věci spolu souvisí... Teď skočím ještě jakoby jinam. Všimli jste si mé ikonky, kterou mám pod jménem tady na fóru? Zkusíte uhádnout, co to je? (Jsem trochu prevít, protože z toho obrázku to jde skutečně velice těžko poznat...) No nechám Vás hádat a přeskočím k věci... V tom obrázku je jakýsi výplod přírody.. Myslel jsem, že jestli tady nikdo nic nestvořil a vše se vyvinulo jaksi samo složitou evolucí, měly by mít různé životní formy řekněme "náhodné" vlastnosti.. Neměl by tu zkrátka existovat žádný společný prvek, žádná společná konstanta. Jenže se zdá, že snad ve všech životních formách tato jedna společná konstanta existuje. Jako kdyby evoluce vzala do ruky určitý nástroj, určité pravítko nebo trojúhelník a podle tohoto trojúhelníku stvořila všechny životní formy. Tato konstanta je trochu vidět i na té mé ikonce... V praktickém světě je dnes tato konstanta hojně užívána především v umění. Jmenuje se Zlatý řez. Pomocí něj je zkonstruována ulita plže a tvary různých organismů, jak rostlinné tak živočišné podstaty včetně člověka.
Ono je taky dost možné, že za těch několik set miloónů let (nepředstavitelně dlouhá doba) se od první buňky vyvýjelo nahodile, je to dost času na to, aby se nějaký určitý druh vyvynul a v zápětí byl zničen druhem jiným. Třeba je někde hranice evoluce, třeba se to vyvýjelo úplně jinak, ne podle žádného vzoru, ale podle nutných klimatických a potravních kritérií, až do podoby toho pomyslného dokonalého vzoru, toho zmíněného pravítka. Třeba vrchol evoluce je nějaké splynutí s daným ideálem existence. Pro nás je vše dokonalé, promyšlené a nádherné, jenže příroda to vytváří tisíce let a co je pro nás dokonalé, je pro přírodu na půl cesty, byť jen detail neodpovídá...
Zajímavá alternativa.
adam.benda píše:
Ještě krátce k tomu nahlížení do času... Hodně se mluví o tom, že exituje více časových linií, které se mohou vyvíjet různým způsobem. V "realitě" jedna vytlačuje druhou a soupeřejí o svou dominantnost. Nevím, jestli se lze podívat, jestli se 21.12.2012 ráno opařím čajem, ale možná se lze podívat na celkový vývoj událostí globálního charakteru. Pokud tedy dokážeme rozpoznat ty různé časové linie nebo poznat, která z nich "zvítězí".
Pánové, Vám oběma plus za diskuzi a bohaté "myšlenkové pochody".
P.S. Ještě tedy k chaosu vs. řádu... Pokud se nemýlím, vlastně každý řád má podstatu v chaosu a naopak. Těžko spekulovat, coby kdyby, ale každý sebemenší skutek v každé chvíli spouští pravděpodobně vždy nový vývoj reality do budoucna. Jenže je tu asi potřeba rozlišovat různé úrovně posloupnosti událostí. Vycházka hledat houby pravděpodobně determinuje následující budoucnost Tvého života, ale je to pouze jedna úroveň dějové posloupnosti. Další úroveň se třeba týká světově mocných lidí.. Tam taky dochází k nějaké dějové posloupnosti, ale na jiné úrovni, než je ta, která se týká Tvého každodenního života. Může pak ale snadno dojít k překřížení a třeba ten vývoj dění na úrovni mocnářů úplně spolkne a přemaže tu Tvojí úroveň, protože ta mocnářská má při takovém překřížení zkrátka větší rozsah působnosti...
Už se v tom nechci moc šťourat, ale jak tedy je myšleno předpovídání budoucnosti, většinou se předpovídají právě klíčové okamžiky, často měnicí celé civilizace, naopak někdo dokáže předpovědět budoucnost jen vám, leckdy se nemýlí... Třeba se dá z toho prostě vybrat jen to, co mě zajímá, budu-li se snažit předpovědět budoucnost lidí, tak se mi neukáže život jedince, ale mezníky budoucna... asi