Ilem píše:Je to složitější, na rozbor celého pohybu by nestačilo několik stránek. Napsal jsem jen, v čem je zakopaný pes - v té druhé mocnině. Ale odpovím otázkou. Slyšel jsi někdy pojem gravitační prak? Běžně se používá. přitom podle stejné logiky by neměl fungovat. Družice se přibližuje stejným gravitačním polem, jako se vzdaluje. Přesto dostane větší rychlost. Ale to už plevelím, takže se omlouvám.
Nazdar Ileme,
+3 přesně.

To je to, proč jsem to testoval. Jenže garážové testy zatraceně často hoří na materiálech, vybavení a dalších možnostech, i toho měření, i na špatné úvaze a postavení testu, které těm slabším povahám "dokáží", že to nejde. Proto jsem napsal, že jsem to já nedokázal. Nicméně v tom uvedeném případě na videu to až tak důležitou roli asi nehraje.
Každopádně by to stálo za "perfektní" pokus, poměřit i konečné rychlosti, ale i popočítat tu průměrnou rychlost koule B při projetí ďolíku, která se přičítá k udělené rychlosti ve vztahu k délce dráhy atd.
K pokusům bych doporučil použít (v malém) kolejničky od záclon, které se celkem snadno ohýbají a jsou přitom dost pevné, zbavené barvy a naolejované a ložiskové kuličky několika velikostí.
S laskavým pozdravem, Slávek.
Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.