Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Větrná elektrárna (levně)

Vše o alternativních zdrojích energie.

Moderátor: rival

Odpovědět
Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Perlička na okraj

Příspěvek od Ilem »

xzzzx píše:
Ilem píše:Ořešák se zlomil asi 2m nad zemí. To jen pro ilustraci toho, jaké síly tam panují a hlavně co dělá dynamická síla. Účinná plocha vrtule byla asi 1.5 m2
Tos ji měl chycenou vrchem za strom a spodek k zemi? Měl si tam alternator nebo dynamo?

Z.
Přesně tak. Nebylo tam ani dynamo, ani alternátor, to jsem chtěl teprve přidělat. Jen se tak točila. Hřídel - 6m lešeňová trubka.

"Dum spiro spero"
Ciceron
MilMAX

Nový typ

Příspěvek od MilMAX »

Děkuji za reakce a linky

- vše znám - koukám na to od roku 1990 - tehdy jsem vyrobil i prototyp do vody který fungoval (než ho někdo ukradl). Pak jsem na to zapoměl v přemíře podnikatelského balastu. Dnes - kdy je to znovu aktuální to konečně dodělám.
Je to řešeno aktivními prvky, není to jen pasivní šroubovice typu Savonius nebo jiné podobné ale funguje to tak, že lopatky během rotace aktivně mění polohu a chvíli jsou ve funkci "tlakové" pak zas ve funkci "vztlakové" a jeden moment jsou pasivní. Přechod z jedné do druhé funkce je navíc bez energetické spotřeby neboť se k tomu využívá vlastní aktivita lopatky. (ne jako u Taawin)
- Co se týče deformace lopatek tak ty jsou uloženy několikrát na své délce takže to nehrozí - leda že by to ohlo samotný rotor
- Navíc to má regulační prvek (deflektor) který dokáže omezit nebo dokonce turbínu úplně zastavit.
Obrázky mám, mám i vizualizaci ale fakt zatím to nejde. Do měsíce to bude podáno a pak...
Momentálně dělám na prototypu velikosti 3m s plochou cca 0,75m2

MilMAX
Starší člen
Kontaktovat uživatele:

Apropo

Příspěvek od MilMAX »

Až bude ten model hotov - budeme to testovat - vyrábí se to ve Zlíně, projektuje se to v SolidWorksu a bude to BOMBA !!
Pokud Vás to zajímá, budu Vás pravidelně informovat o vývoji a určitě odprezentuji i výsledky zkoušek... nebo se můžete přijít podívat jak to pojede
Určitě to nebudu kotvit ke starému ořešáku a nepoužívám lešenářské trubky. Model bude z aluminia a oceli a je to vyrobeno v profi podmínkách (včetně statických a dynamických propočtů)

Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Re: Apropo

Příspěvek od Ilem »

MilMAX píše: Určitě to nebudu kotvit ke starému ořešáku a nepoužívám lešenářské trubky. Model bude z aluminia a oceli a je to vyrobeno v profi podmínkách (včetně statických a dynamických propočtů)

To bylo jen pro zasmání - můj první pokus s VE ( v tomto případě VE = větrná energie )

"Dum spiro spero"
Ciceron
xzzzx
Zasloužilý člen
Dostal: 1 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Dík

Příspěvek od xzzzx »

Děkuji všem co přispívají k tomuto tematu! Měl jsem za to, že toto téma brzy zanikne. Sic to není žádný vodík nebo magnet, ale i přesto to funguje a je zde co zdokonalovat. Přeji tomuto tematu více obrázků, náčrtů, odkazů a málo megalománských projektů"i malý kašpárek může zahrát dobré divadlo".
150metrový stažár si asi na zahrádu nedá každý.

Z.

Svět zboř! Já budu stát.
MilMAX
Starší člen
Kontaktovat uživatele:

Detail

Příspěvek od MilMAX »

Jak už jsem napsal jsem ve stádiu podání přihlášky vynálezu takže nemohu ve vlastním zájmu nic podstatného zveřejňovat
Nicméně abych Vám dokázal že se jedná o seriózní záležitost posílám kousek modelu 8)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Re: Detail

Příspěvek od Ilem »

MilMAX píše:Jak už jsem napsal jsem ve stádiu podání přihlášky vynálezu takže nemohu ve vlastním zájmu nic podstatného zveřejňovat
Nicméně abych Vám dokázal že se jedná o seriózní záležitost posílám kousek modelu 8)
Vypadá to jako řez uložením hřídele.
Nikdo tady netvrdil, že se nejedná o seriózí záležitost. Spoustu lidí to tady zajímá a přejeme úspěch. Až budeš mít pantent, mohl bys sem hodit nějaké podrobnosti (fotky, lokalitu,...)

"Dum spiro spero"
Ciceron
xzzzx
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xzzzx »

MilMAX píše:Jak už jsem napsal jsem ve stádiu podání přihlášky vynálezu takže nemohu ve vlastním zájmu nic podstatného zveřejňovat
MilMaxy mě spíše zajímá ten prostředek a Ilema zase vršek co? :D

Svět zboř! Já budu stát.
Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

xzzzx píše:
MilMaxy mě spíše zajímá ten prostředek a Ilema zase vršek co? :D
Jak naznačuje heslo v zápatí mých příspěvků, zajímá mě všechno, co se nějakým způsobem dotýká alternativních zdrojů energie :D

"Dum spiro spero"
Ciceron
MilMAX
Starší člen
Kontaktovat uživatele:

Detail

Příspěvek od MilMAX »

Jo já Vám budu posílat jednotlivé detaily a Vy si to pak dáte dohromady :P
Můžeme ale diskutovat - pusťte se do mě (otázky, argumenty)
Potřebuji to

Díky

xzzzx
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xzzzx »

Jenže všechno nám to nedá. :(
"ty kousek ja kousek a je s toho vetrak"
Znaš ten ftip jak se potkaji známý ze školy jeden je gynekolog druhý prodavač zeleniny. Gynekolog se ptá Jožo kdes sakra vzal na to nový embéčko? No víš sem dečko tam dečko a je s toho embéčko. A co ty Franto? Já s pi.. do pič.. a nemám ani moskviče!
:D

Svět zboř! Já budu stát.
Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

MilMAX píše:Jo já Vám budu posílat jednotlivé detaily a Vy si to pak dáte dohromady :P
Můžeme ale diskutovat - pusťte se do mě (otázky, argumenty)
Potřebuji to

Díky
O čem chceš diskutovat? O uložení hřídele? Nic víc konkrétního nevíme. Stejně si to dáme dohromady, až to bude někde stát a fungovat. Takovou věc neschováš. Od nás nic nehrozí, my si to uděláme jen pro vlastní potřebu. Horší jsou číňani. Ti to začnou prodávat - patent - nepatent.

"Dum spiro spero"
Ciceron
MilMAX
Starší člen
Kontaktovat uživatele:

Patent

Příspěvek od MilMAX »

Jsem rád, že jsem našel takové fórum kde je pár lidí co jsou schopni o tomto problému diskutovat.
Nehodlám s Vámi řešit konstrukční uspořádání detailů (na to máme vzdělané techniky a konstruktéry).
S Vámi chci vést diskusi o principu vertikálního uspořádání. Pro začátek si můžeme zahrát takovou hru - posílejte mi všechna řešení která najdete (když už si myslíte že jsem objevil Ameriku - tak mi ji ukažte!!)
A pokud mi pošlete něco co se tomu mému bude podobat natolik, že to překoná novost mého řešení - zveřejním moji konstrukci - tady to slibuju !!!

Pro začátek něco pro zasmání - takovej ROOSEWEL jen tak nenajdete :
A nebo tento :

Jenom na vysvětlenou - systém TAAWIN je prezentován jako světový patent ale mě to nějak nepříjde
(no a tak nějak můžete šít do mě) :D

PS: to moje se nepodobá TAAWINU

Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

Myslím, že mám představu, jak to chceš udělat. Listy jako Darius, ale ne pevně ukotvené, ale otáčivé. Na návětrné a závětrné straně straně fungují vztlakově, na straně, která se točí ve směru větru (nevím, proč si myslím, že je to pravá) fungují tlakově a na opačné straně pasívní. Dá se to řešit buď táhly nebo kulisami. O něčem podobném jsem přemýšlel, ale jako malý český člověk jen pro svou potřebu. Pak mi ale došlo, že bydlím v kotlině, kde uragány příliš nebývají. Tak jsem to nechal plavat. Není o čem diskutovat. Bude to fungovat. Jen si myslím, že to bude náročnější na údržbu (ale ne ve srovnání s Tawinem).

"Dum spiro spero"
Ciceron
xzzzx
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

S předchozího videa

Příspěvek od xzzzx »

foto z videa od MilMaxe
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Svět zboř! Já budu stát.
Odpovědět

Zpět na „Jak na to...“