NAVAR píše:
Není to moje parketa ale myšlenka této turbíny je to zajímavá. On totiž když Tesla vymyslel asynchronní motor musel vymyslet i teslovu turbínu. Přitom profesor jasně říkal Teslovi „motor bez kroužků a kartáčů (asynchronní) nelze vymyslet… Je to syndrom DD (Dogmatická Demagogie).
Odpíchnu li se od asynchronního motoru, tak něco mi říká že teslova trubína by mohla mít podobnou účinnost, pokud bude vše správně sladěno, bude správně zatěžována a bude mít ty svoje správné „synchronní otáčky“. Co se týče disků udělal bych je lesklé jako zrcadlo bez ostrých hran.
Jak jsem pročítal diskusi tak na páru (stejně jako stlačený vzduch) by to fungovat mělo ale spíš při vyšších rychlostech proudění.
Analogie s asynchroním motorem se zdá býti správná, ale ne všechny "odvozeniny" se chovají v praxi dle předpokladu.
Obyčejná žárovka by podle předpokladu měla produkovat napětí, pokud ji budeme osvětlovat ostrým světlem - opravdu
naměříme nula celá nula nula něco strašně málo, ale určitě je lepší použít fotovoltaický článek nebo fotorezistor dle účelu.
Pokud požadujeme výkon, rozhodně je lepší použít poctivé lopatky - přetlakové turbíny pracující s efektivitou až 90% !
Teslova turbína jen se zlomkem efektivity klasické turbíny - ale záleží na způsobu použití - třeba v laboratořích - v režimu
čerpadla (násosková turbína) s plynulou regulací v závislosti na otáčkách. V případě lopatkové turbíny by bylo třeba
naklánět lopatky, měnit otáčky - složitá technologie řízená mikroprocesorem. TT se uplatní všude tam, kde nám nezáleží na
efektivitě, ale na regulaci, plynulých změn, pružných otáček.... Teslova turbína je teoretická zajímavost - v praxi ji v
souvislosti s výrobou energie nikde neuvidíme....a že nad tímto dumalo tisíce expertů a bylo provedeno nemálo zkoušek -
nemusím snad připomínat. Ovšem, za pokus to stojí
,byť jen za účelem výzkumu kavitačního opotřebení, které by mohlo
být v souvislosti s TT velice zajímavé.