Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Diskuze k seriálu o magnetech

Své příspěvky můžete psát do "Diskuze".
Odpovědět
la
Zasloužilý člen
Dal: 763 poděkování
Dostal: 238 poděkování

Re: Curie bod-pokojová teplota

Příspěvek od la »

poota píše:
adam.benda píše:.. ono je to bohužel pouze to "vypínání". "Zapnout" se to pak musí zase pořádnou šťávou vpuštěnou do magnetizační cívky...
Vidím to přece jenom trošku jinak - permanentní magnet, jehož pole se soustřeďuje do magneticky aktivního materiálu, kterým se případně i někam "přenáší". Když se ten materiál zvýšením teploty magneticky zneaktivní, nesoustředí nic a nikam to nenasměruje, čili to dotyčné místo bude v tu chvíli bez magnetického pole, nebo aspoň v poli mnohonásobně slabším, a to i přesto, že ten permanentní magnet "magnetuje" stále stejně. Když se poklesem teploty materiálu "vrátí" magnetická aktivita, tak by zas mělo magneticky "fungovat" jako předtím.
Možná naivně, ale předpokládám, že nejde o vytváření trvalého magnetu a jeho rušení, ale pouze o magneticky co "nejměkčí" materiál, který pole sám nevytváří, ale trvalé pole jenom nějak ovlivňuje.

Zdravím - poota
Zdravím.
Já sem si říkal že ten pokus jsem někde viděl.

[youtube][/youtube]

la
Zasloužilý člen

curie motor

Příspěvek od la »

Tady je na tomto principu model motoru.
[youtube][/youtube]

minsc
Starší člen
Dal: 11 poděkování
Dostal: 55 poděkování

Příspěvek od minsc »

poota píše:
adam.benda píše:Můžu se Tě zeptat, na co matroše s Curieem kolem pokojové teploty?
Nevelkými změnami teploty by se třeba dalo přepínat ovlivňování/neovlivňování magnetického pole. Případně jeho převádění/nepřevádění někam.
To se mi zdá docela zajímavé.

Zdravím - poota
Tak nějak jsem to myslel, díky. Na předchozí stránce jsem se to pokoušel trochu neohrabaně vysvětlit. V tom by být problém neměl, ten Curie motor funguje. Bohužel každej materiál má tepelnou setrvačnost, což ovlivňuje frekvenci toho motoru (nebo generátoru) a tím to limituje maximální možný výkon. Ten novej nápad vidím v tom, jestli by bylo možné k tomu ovlivnění permeability použít nějaký mechanický stres na tu clonu, to by mohlo umožňovat vyšší frekvenci propouští/nepropouští mag. pole, a tím pádem vyšší výkon. Ten curie bod při pokojové teplotě by to celé tak nějak usnadňoval. Nehrozilo by tolik odmagnetování toho pernamentního magetu, například. Nemuselo by se to tolik zahřívat nebo chladit, taky výhoda...

Jsem hrozně chudej, a tak hraju automaty abych měl hodně peněz.
adam.benda
Zasloužilý člen
Dal: 151 poděkování
Dostal: 258 poděkování

Příspěvek od adam.benda »

poota píše:Vidím to přece jenom trošku jinak
Tak takhle jo, no.. :D
Panečku, jak je člověčo-sapiensí hlavička tvořivá, přitom stačí tolik jednoduchosti k její kráse.
minsc píše:Bohužel každej materiál má tepelnou setrvačnost
Možná Ti neřeknu nic nového, ale jen pro jistotu - každý materiál má tzv. měrnou tepelnou kapacitu. Pro zvýšení frekvence stroje potřebuješ magnetický materiál, který má co nejmenší měrnou tepelnou kapacitu (rychleji se ohřeje na Curiera a rychleji pak tuto teplotu zase ztratí). Po internetu se myslím povalují tabulky s měr. tep. kap. různých materiálů...

Jinak feromagnetickým materiálem, který se přitahuje k magnetu, je vedle železa i nikl a cobalt. A pak jedna fajnšmekřovina - Heuslerovy slitiny (neobsahují ani železo, ani cobalt, ani nikl a přesto jsou "magnetické"), to jen tak pro zajímavost...

A(&F)
Zasloužilý člen
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Příspěvek od A(&F) »

adam.benda píše:Jinak feromagnetickým materiálem, který se přitahuje k magnetu, je vedle železa i nikl a cobalt. A pak jedna fajnšmekřovina - Heuslerovy slitiny (neobsahují ani železo, ani cobalt, ani nikl a přesto jsou "magnetické"), to jen tak pro zajímavost...
... tak aby ten výčet "silně magnetických" materiálů byl kompletní, přidáme ještě Gadolinium a Terbium (+ jejich slitiny) ... ;) ...... a patří sem také některé soli Baria ... tuším že titanát barnatý ( :ethink: ) ...

... poznámka: ... výše zmíněné Heuslerovy slitiny vždy obsahují Mangan ... docela zvláštní to prvek na bojišti magnetickém, jehož oxidy a fluoridy se (pro změnu) zase vyznačují tzv. "antiferomagnetismem" (= přestože jsou magnetické, chovají se tak pouze "uvnitř" sama sebe, jelikož opačně orientované vektory mag. sil se navzájem anulují) ... a podobně se chová i chrom ...

Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
minsc
Starší člen
Dal: 11 poděkování
Dostal: 55 poděkování

Pursuit of the Ferromagnetic Generator

Příspěvek od minsc »

Tenhle chlápek na to šel z trochu jiného konce. Jeho příběh:
http://ferrogenerator.com/index.htm
http://ferrogenerator.com/Chapters.htm
Jestli to dobře chápu, má teorii že curie bod lze posouvat a energii je možné získat tímto způsobem. Snad budu mít čas abych to prostudoval pořádně, zvažuju že bych to i přeložil. Byl by zájem ? Nebo, někdo kdo tomu rozumí více by mohl říct jestli si myslí že by to za tu námahu stálo...

Jsem hrozně chudej, a tak hraju automaty abych měl hodně peněz.
la
Zasloužilý člen

Curierův bod

Příspěvek od la »

Asi tak http://www.cojeco.cz/index.php?detail=1 ... itle=Curie
to bude takový problém s všeobecně zažitým spíše zlidovělým názvem,ono to není jen o magnetickém poli.
Zkusím to nějak stručně :je to pomyslný okamžik energetické úrovně stavu látky při kterém po vybuzení třeba další energií nabývá vlastnosti jiné a tím se stává pernamentní.Do určité úrovně vybuzení je tento jev vratný a nad určitou úroveň nevratný.Týká se to hlavně magnetů -,dielektrik pevných i kapalných-,krystalů (používá se třeba při výrobě pieza) a radioaktivních látek(třeba umělé izotopy).Permabilita může být druhu magnetického pole,elektrického pole nebo frekvenční,dokonce i se to dá namíchat. :shock:
Vtip je v tom, že u těchto vlastností se využívá permability daného materiálu která ovlivňuje materiál jiný ,nejznámější užití je "permanentní magnet",využívá se jeho pole které, třeba když s ním pohybujeme,indukuje ve vodiči proud.No a nahoře ve filmu je třeba materiál který umístěním v magnetickém poli ohřevem a chladnutím své magnetické vlastnosti mění,ztrácí a nabývá,nemusí při tom dosáhnout curierova bodu.
atd.
:pivko:

poota
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Tady to bude lepší

Příspěvek od poota »

Ve vlákně "Proč magnetické motory nefungují" probíhá diskuze, kterou bych raději přenesl sem. Kdyby to vlákno bylo Proč MM nám nefungují, tak by odpověď byla snadná - protože na to jdeme "blbě".
Ale k věci:
poota píše:
Akord píše:
poota píše:Ta energie je do materiálu vložena nevratně, je spotřebována na přeměnu jeho vlastností a už ji nikdo nikdy zpátky nedostane!
Magnet není žádný akumulátor magnetizačního proudu
Vetší část energie je v magnetu uložena jako energie magnetisace, a tato na nás počká, než si ji vyzvedneme, nebo magnet odmagnetujeme, a dostaneme teplo, o čem svedčí i ekvivalentní strmá špička na grafu tepelné kapacity versus teplota v oblasti Curieho teploty.
Takže tu máme dva protichůdné názory, které se navzájem vylučují.
Tím má každý možnost si vybrat ten, který je jeho chápání bližší a na jeho základu postupovat při svém bádání.
poota píše:"ekvivalentní strmá špička na grafu tepelné kapacity versus teplota v oblasti Curieho teploty" mě příliš nepřesvědčuje, protože na grafech průběhu teplot se vyskytují různé podivnosti, s oblibou v místech, kde dochází ke změně vlastností, což je všeobecně známé třeba o změně skupenství. Určitě by se dalo to "uvolněné teplo" dost přesně spočítat a porovnat s výkonem, který byl použit pro zmagnetování - jsem pevně přesvědčen, že to neodpovídá ani vzdáleně. V mém názoru mě utvrzuje i docela prostý induktor, který opakovaně vytváří magnetické pole kolem jádra a opakovaně ho nechá zanikat. Jeho cívka se, pravda, sice zahřívá, ale úměrně svému odporu a protékajícímu proudu, takže teplo z demagnetizace tam jaksi schází - pochybuji silně, že by si ho nikdo nevšimnul, kdyby tam nějaké teplo navíc bylo.
Akord píše:Naopak to teplo je dobre povšimnuto. Nazývá se hysterezní ztráty, a znají ho všichni plechari od trafáku, nebo motoru.
Akord se snaží zoufale ubránit "ztracenou" pozici, ale jeho argumentace "hysterzními ztrátami" je úplně mimo.
Kdyby totiž teplo z těchto ztrát bylo "vrácenou magnetizační energií", pak by záviselo na stupni zmagnetování - a navíc by se projevovalo i u cívek se vzduchovým jádrem.
Jenomže hysterezní ztráty závisejí hlavně na magnetické "tvrdosti" materiálu, která se vyjadřuje plochou hysterezní smyčky. Magnetická tvrdost materiálu je vlastně velikost odporu, který klade materiál zmagnetování a odmagnetování. V elektrických obvodech je běžné, že "na odporu vzniká teplo", protože na něm dochází k úbytku energie. Předpokládám tedy, že i na odporu, který klade materiál magnetizaci, dochází k úbytku energie, který se projeví teplem. Pokud se hrubě nemýlím, pak k vývinu tepla hysterzními ztrátami dochází jak při magnetování, tak při odmagnetovávání. V tom případě ovšem nemůže jít ani náhodou o nějaké "vracení" energie, která se do materiálu naakumulovala při jeho zmagnetování.
Slavek Krepelka píše:Teď si ještě popřemýšlejte, jaký je rozdíl mezi elektromagnetem a jeho funkčností a co se děje při indukci třeba v jádru trafa, ale to už jsme zdánlivě mimo téma. Jde o ty změny a vlastně u trafa částečně nezměny a bránění se těmto změnám krystalické mřížky jádra. Celá vědecká tiráda o indukčnosti cívek je sice výborným a užitečným matematickým procesem, ale pokusnicky a prakticky jsem prokázal, že je to blábol. Pokud si to pak člověk převede na trafa se vzduchovýn jádrem, začne kroutit hlavou nad tím, co se vlastně děje v tom vzduchu a dá-li celé schema trafa do vakua, tedy trafo s vakuovým jádrem, může si domyslet, co vše musí ve vakuu být, aby k indukci mezi dvěma ~ cívkami takového trafa mohlo dojít. Taky by člověku konečně mohlo svitnout, jak je vlastně hmota strukturálně a dynamicky svázána se všemi poli a jejich složkami, které se ve "vakuu" vyskytují a mohlo by mu dojít, že ty složky musí nutně mít vzájemně propletenou a provázanou strukturu s mechanickými vlastnostmi, které se mění s jakoukoliv změnou v materii, třeba už natažením gumičky praku, nebo zvednutím závaží pendlovek. No, a hned jsme u torzních polí, nebo jak tomu chce kdo říkat. Jenže zde se vracíme zase i k tomu permanentnímu magnetu, který není jenom nějakým kouskem strukturálně pozměného, původně nemagnetického materiálu, ale který je součástí daleko většího schematu jsoucnosti a kterýžto materiál procesuje složky vakua jinak před magnetizací a jinak po magnetizaci. Tím se dostáváme k tomu, že magnetické pole permanentního magnetu, či čehokoliv, není vlastní materii, která se ve vakuu nachází, ale že ta materie, v našem případě permanentní magnet, jenom zprostředkovává dynamické procesy polí jaksi obsažených ve vakuu, či daleko lépe řečeno v prostoru, a že magnetické pole není vlastností permanentního magnetu, ale vlastností procesu a struktur polí vakua, které permanentní magnet mění. Zde se tedy dostáváme také k tomu, že energie permanentního magnetu je energií universální a že není třeba setrvávat v bludu, že tato energie nemůže být pomocí třeba těch permanentních magnetů nějak stále přeměňována na energii řekněme mechanickou.
Tenhle citát jsem sem dal raději vcelku - zkráceně to lze vyjádřit tak, že magnetizmus je všeprostupující pole, které pokud není ničím narušováno, je quazineutrální, to znamená že se nijak neprojevuje.
Jestliže v tomto poli vytvoříme objekt, který ve svém objemu změní tyto podmínky tak, že se magnetizmus nemůže vyrovnávat v tomto objektu, musí se vyrovnávat mimo něj, což se projeví jako magnetické pole.
Fyzici nám tvrdí, že každý magnet se skládá z elementárních magnetů, které mohou být uspořádané "jedním směrem" (=magnet), a nebo chaoticky (=před zmagnetováním nebo po demagnetizaci). K tomuto přesvědčení došli vytrvalým půlením magnetů, které si stále zachovávaly "oba póly".
Teorie quazineutrálního magnetického pole to vysvětluje podstatně jednodušeji - když třeba jen jediným atomem zabráníme "neutralizaci" dvou sousedních pólů přímo, pak se musí "neutralizovat" vnějškem, neboli oklikou, přičemž se "projeví" jako indikovatelné (lokální) magnetické pole o dvou pólech. Tedy to, co my považujeme za "magnety", jsou pouze objekty, narušující quazineutrální pole. To, co považujeme za "magnetická pole", jsou pouze lokální narušení quazineutrality, tedy místní anomálie společného pole.
Tady začíná být jasné, proč se fyzicům tahle teorie tak zoufale nezamlouvá. On totiž magnetizmus pro ně musí být vázán na hmotu, protože jinak by byli nuceni přiznat, že může být "zmagnetováno" i vakuum, a to by byla již druhá pádná rána tvrzení, že vakuum "je nic". Tou první ránou, kterou se jim pořád ještě nepodařilo nějak kulantně "vykrýt", je existence tzv. posuvných proudů, které již ve vakuu byly experimentálně prokázány. Ty také zcela nekompromisně musí být vázané na hmotu. Tím dostává ovšem zatraceně na frak tvrzení, že vakuum je nehmotné nic.
Opět se tedy dostáváme k tomu, že:
"Všechno je jinak!"

Zdravím - poota

Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Re: Tady to bude lepší

Příspěvek od Akord »

poota píše:Akord se snaží zoufale ubránit "ztracenou" pozici, ale jeho argumentace "hysterzními ztrátami" je úplně mimo.
Kdyby totiž teplo z těchto ztrát bylo "vrácenou magnetizační energií", pak by záviselo na stupni zmagnetování - a navíc by se projevovalo i u cívek se vzduchovým jádrem.
Jenomže hysterezní ztráty závisejí hlavně na magnetické "tvrdosti" materiálu, která se vyjadřuje plochou hysterezní smyčky.
Píšeš stylem, co se bábe chtelo, to se jí snilo.
Psal jsem o ztrátách, abych naznačil, kde ten magnetizační príkon hledat. Že si to prizpusobuješ je Tvuj problém. Každnému zrejme dojde, že ohrátí pružiny je neco jiného, než schopnost akumulace. Jenom jsem naznačil, kde to treba hledat, když se neco zmení v teplo, tak samozrejme nemuže jít o vratnou část energie, ale z hysterezní smyčky a pracovného bodu lze odečíst i vratnou část. Je tam zrejmá proporce. To teplo je pruvodním jevem všech tech vratných magnetizačních zmen, včetne prvotní magnetisaze. Vy si tady proste nepamatujete, co píšu, že jsem doma x-krát meril hysterezní smyčku nejenom nejmekších materiálu mužu 10x opakovat, umí to tady vubec nekdo, když deláte ze mne pitomce? Nač me tady školíte literaturou, když to mám prečtené a už to delám.
Taky kdyby jste více četli, než mluvili, tak by jste nemali takový zmatek s termomagnetickým principem a jeho použití pro motor. Spočítal to nekdo? Já ano, již pred lety. Pro nikl, ten má tuším 360C. Také jsem si s tím niklem hrál. Základní brzda je merné teplo a nutnost docela obtížné rekuperace. Účinnosti na úrovni 1%. Nikdo asi nechápe, jak je to svázáno temodynamicky, a že z toho jako obvykle vyleze Carnotuv stroj. Ta oblast zmeny magnetické vodivosti není totiž skoková, ale široká zhruba 10-20C. Klidne si to overte, času máte dost.

poota
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Příspěvek od poota »

Akord píše:.. umí to tady vubec nekdo, když deláte ze mne pitomce? ..
Nevím, proč by tu z Tebe měl někdo dělat pitomce, když to dokážeš tak pěkně sám.

Jedná se tady o to, že zcela záměrně podsouváš zavádějící informace. Kdybych čirou náhodou neměl o hysterezi nepatrný zlomek Tvých vědomostí, tak tu mohlo to zahřívání materiálu hysterezními ztrátami motat hlavu méně znalým jako "vracení naakumulované magnetizační energie".
Při Tvých znalostech hystereze je naprosto jasné, že jsi to udělal naschvál a považuji to z Tvé strany za úmyslný podvod.
Máš smůlu, tohle už neokecáš!

Zdravím - poota

Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
huhu
Zasloužilý člen
Dal: 107 poděkování
Dostal: 23 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Diskuze k seriálu o magnetech

Příspěvek od huhu »

Hysterezní křivku familierně zvanou pták klubák jsme Akorde měřili na prumce. Vynášeli jsme to na milimetrový papír. ;)

Ale pravda je, že tady jsou
a) kecalové, co na nic nesahli
b) teoretičtí fyzici a matematici ( spíš filozofové )
c) dronti , kteří něco vyvedou a pak sledují, jak se to chová a snaží se přijít na to, proč
d) Akord

--------------------------------------

ti pod písmenem c) mají největší cenu !

martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

Příspěvek od martin11 »

huhu píše:Hysterezní křivku familierně zvanou pták klubák jsme Akorde měřili na prumce. Vynášeli jsme to na milimetrový papír. ;)

Ale pravda je, že tady jsou
a) kecalové, co na nic nesahli
b) teoretičtí fyzici a matematici ( spíš filozofové )
c) dronti , kteří něco vyvedou a pak sledují, jak se to chová a snaží se přijít na to, proč
d) Akord

--------------------------------------

ti pod písmenem c) mají největší cenu !

dík :good: m11 :D

... věřím, že se " TO " povede ......
Akord
Zasloužilý člen

Příspěvek od Akord »

poota píše:Při Tvých znalostech hystereze je naprosto jasné, že jsi to udělal naschvál a považuji to z Tvé strany za úmyslný podvod.
Mužeš také podvodníky pochopit jako mírotvorce, pokud se ti zámeny tak darí. Detektor lži je pitomost, dávno tvrdím, lidé umí fantazírovat mnohem lépe.

Nepochopil jsi jednoznačne smysl mého textu, nejsem povinen tady delat knížku i s korekturou. Upresnil jsem to posledne dost, aby mel šanci i prumerný školák.

Jo a práve jsem si vzpomel, že Ty jsi jeden z posledních, komu slovo podvod pasuje do huby. Venuj se radši merení výkonu motoru po instalaci šetriče paliva, zákazníci mají v tom dosti zmatek. Mel jsem schuzku s redaktorem pri sepsání článku na tuto tému.

Magneto
Zasloužilý člen
Dal: 8 poděkování
Dostal: 26 poděkování

Příspěvek od Magneto »

Já taky díky :)

Stejně jako Martin11 jsem technikou nepolíbenej ale fascinovanej (hudebník a němčinář), a v tom je možná velká výhoda :jump:

Jinak bych chtěl reagovat na něco z předchozího, co mi připadá zásadní:
To, co lze získat z magnetů, nepochází z procesu magnetizace - ten proces jen (za vynaložení určité relativně malé energie)přeorganizuje vnitřní uspořádání feromagnetického materiálu a nechá ho ukázat, co umí - tedy nasměrovat všechny spinově rotující elektrony stejným směrem a tím vytvořit pole přesahující daný materiál (téměř na věky - až do rozpadnutí vlastního materiálu, tedy přirozené degradace). Ta schopnost je tam ale zakódovaná už i v chaotickém uspořádání, tedy v materiálu navenek nemagnetickém, kterému nikdo neřekl, že se má vnitřně zorganizovat.

Podle mého je potřeba se do těch magnetů v nejlepším slova smyslu vžít, protože pak za ně začneš cítit, rozumět jejich logice a třeba se i dopředu domýšlet, co jim určitě sedí, a co ne.

Zdar a sílu všem :)

Magneto

Akord
Zasloužilý člen

Příspěvek od Akord »

huhu píše:Hysterezní křivku familierně zvanou pták klubák jsme Akorde měřili na prumce.
Já na tu prumku chodil také a dobre si pamatuju, jak se to merilo. Na vejšce se to merilo zas a mám ty skripta ješte doma. Proto také vím, že to z vás doma nikdo nedelá, protože pro vzorky pod 1kg a jen trošku jiné materiály, než plechy je stejná metoda prakticky témer nepoužitelná. Mohu se vám hypotetikum v tomhle tak smát. Vím dobre, kolik me ty vlastní vzorky stáli hodin, pánové. Jinak má úcta, možná nekdy príšte.

Odpovědět

Zpět na „Seriál o magnetech + Diskuze“