poota píše:hatlík píše:Píšou tam, že jde o záhadnou úsporu. Není to úspora, ale spíš velmi neefektivní dřina. Sám nosič musí rozkmitávat závaží.
Zřejmě jsi ve škole chyběl, když jste brali rezonanci - ale nevadí, půjč si sešit od spolužáka a doplň si to
Zdravím - poota
Hatlíku, půjčím Ti svůj sešit:
StepanPepan píše:Poznámka o rezonanci.
Systém složený z hmotných částic vzájemně svázaných tak, že částice mají svou klidovou polohu a při vychýlení se snaží se do tého polohy dostat zpět, se může dostat do stavu, kdy dochází k periodické změně napětí vazeb v kinetickou energii částic a naopak. Systém kmitá. Vzhledem k dalším vlastnostem materiálu a okolí jsou tyto kmity různě tlumené a různě rychle se původní energie mění na energii tepelnou, zvukovou nebo elektrickou. V závislosti na hmotnostech, poloze a vzájemných vazbách částic existují různé frekvence, při kterých systém může kmitat, za určitých frekvencí se ty kmity můžou projevovat makroskopickými a výraznými kmity celého tělesa.
Takové těleso s určitou frekvencí vlastních kmitání se dá účinně využít k přenosu kmitů do okolního prostředí. Velké těleso se zvnějšku budí i malou silou, a začne se pohybovat, pokud tato síla bude stačit ke krytí tepelných a dalších ztrát, které při kmitání vznikají. Dochází k rezonanci.
I docela malá síla stačí k výraznému rozpohybování i velikého tělesa. Snad z toho může mít někdo pocit, že se při rezonanci něco zesiluje. Při rezonanci se nezesiluje a nevzniká nic, rezonující těleso pouze, jak už jsem psal, poskytuje prostředek, jak účinněji PŘENÉST energii do prostředí.
Zákon zachování energie stále platí, energie se při rezonanci stále pouze přeměnuje a přenáší.
Ovšem přečíst by si to možná měli jiní. Zase jsem tady narazil na takový náznak magičnosti ve slově "rezonance".
K tomu, co jsem napsal (mimochodem napsal jsem to z hlavy a teď vidím, že je to velice dobré
) bych ještě dodal, že jediné, co se při rezonanci může zvětšovat, je amplituda kmitů, budič kmitá třeba s amplitudou (výchylkou) jeden milimetr, ale nějaká velká konstrukce bude kmitat třeba s několikacentimetrovou výchylkou. Není to ZESILOVÁNÍ nějak vztažené k energii, pouze ZVĚTŠOVÁNÍ výchylky, nic víc.
K tomu batohu: co batoh vydá do něj ten, co ho nese, musí dodat. Jsem přesvědčený, že "odebírání energie z člověka" se dá udělat se zařízením několikrát lehčím, třeba pouze kličkou, kterou bude mít připevněnou na pase (ta by mohla vážit tak čtvrt kila) - když může jít, může i točit kličkou. Nebo odebírat energii třeba z pohybu stehen vůči trupu.